четвер, 29 квітня 2021 17:05

У Раді не підтримали проєкти, якими хотіли змінити мовний закон

У комітеті гуманітарної та інформаційної політики відмовилися вносити до порядку денного сесії законопроєкти нардепів від "Слуги народу" Максима Бужанського та Микити Потураєва щодо внесення змін до мовного закону, які стосувалися штрафів.

"У комітеті розглядалося питання щодо законопроєктів 4638 Бужанського і 4638-2 Потураєва щодо внесення змін до закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Йшлося про набрання чинності статтею 57 – щодо штрафів у випадку невиконання закону", - написала в Telegram народна депутатка від "Європейської солідарності" Софія Федина.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь представив комітету звіт про діяльність у частині статті 57.

"Виявилось, що торік державний контроль щодо застосування державної мови здійснено було щодо 34 суб'єктів, за скаргами громадян – щодо 12. А санкції у вигляді оголошення попередження застосовано до одного суб'єкта господарювання. Отже, відстрочення чи скасування штрафів за невиконання положень неактуальне. Український бізнес і сфера обслуговування абсолютно органічно вливається в український часопростір", - підкреслила Софія Федина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремінь вимагає позбавляти мандатів депутатів, які порушують мовний закон

 

Раніше депутати від "Слуги народу" зареєстрували два законопроєкти, у яких пропонують скасувати штрафи за порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" або відтермінувати їх.

У проєкті №4638, зареєстрованому 25 січня пропонується вилучити з мовного закону пункти щодо накладання штрафів за його порушення. Ініціаторами виступили Максим Бужанський, Олександр Дубінський, Євгеній Шевченко, Олександр Качура, Данило Гетманцев та ще 32 автори.

Вони вважають, що запровадження грошових стягнень не лише "не сприятиме консолідації та розвиткові української нації, культурної, мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин", але й "призведе до погіршення стану представників малого та середнього бізнесу в Україні під час поширення коронавірусу".

Законопроєкт №4638-2 зареєстрований 9 лютого Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук, Олександром Корнієнком, Тетяною Рябухою та Єлізаветою Богуцькою. У цьому документі пропонується відкласти запровадження штрафів на півтора року. Своє рішення автори також обґрунтовують, зокрема, прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії.

Зараз ви читаєте новину «У Раді не підтримали проєкти, якими хотіли змінити мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути