четвер, 09 січня 2014 13:25

У Прибалтиці штрафують за польську мову і б'ють за російську

У Прибалтиці штрафують за польську мову і б'ють за російську

Суд призначив безпрецедентний штраф за використання польської мови в районі Литви, де 80% жителів - поляки.

Директор адміністрації самоврядування Шальчінінкського району Болеслав Дашкевич повинен заплатити 43 400 літів (12569 євро) загалом або 100 Lt (близько 30 євро) за кожен день невиконання рішення суду - зняти двомовні таблички з назвами вулиць у Шальчінінкському районі. Таку постанову виніс Вільнюський окружний суд. Поляк повинен виконати вимогу суду впродовж одного місяця, повідомили інформагенству REGNUM в партії Виборча акція поляків Литви.

Попереднє рішення суду, прийняте 25 вересня 2008 року, зобов'язувало директора адміністрації самоврядування Шальчінінкского району протягом одного місяця зняти таблички з двомовними назвами вулиць з деяких будівель Шальчінінкського району, 80% населення якого складають литовські поляки. Працівник самоврядування не раз підкреслював, що не має права вимагати у жителів знімати таблички з назвами вулиць з їхніх будинків.

Сторонами спору є пристав і представник уряду у Вільнюському окрузі, член партії "Союз Вітчизни" - Християнські демократи Литви, консерватор Аудрюс Скайстіс.

На думку члена Сейму, заступника голови Виборчої акції поляків Литви Ванди Кравчонок, така постанова є скандальною:

"Рішення суду не тільки важкодоступне для розуміння, але й шкодить, бо повністю компрометує нашу країну на міжнародній арені. Призначати драконівські штрафи за використання рідної мови на приватних будинках поряд із написами державною не можна. Здається , що ця постанова суду є чисто політичною, а це кидає тінь на суди нашої країни, бо в цивілізованому світі важко уявити ситуацію, коли суд вищої інстанції збільшує штраф майже в сотню разів. Доводиться лише шкодувати про те, що штрафи призначаються за те, що нацменшини використовують свою рідну мову в районі, 79% населення якого складають поляки. і все це відбувається в державі-члені Євросоюзу. Ми бачимо, що проводяться репресії та порушуються основні права людини, право використовувати рідну мову. Це провокаційне рішення суду вже викликало сильне невдоволення і протести, які, здається, тільки посиляться", - наводять слова Кравченок на офіційному сайті ІАПЛ.

Відзначимо, що за двомовні таблички з назвами вулиць, вивішувані жителями Вільнюського району, 60% жителів якого складають поляки, переслідується і директор адміністрації самоврядування Вільнюського району Люцина Котловська, - повідомляє російська інформагенція.

А в столиці сусідньої Латвії, Ризі, жінка в торгівельному центрі отримала кулаком у чоло нібито за те, що говорила російською мовою.

Якщо вірити виданню "Вести", на яке послався сайт ТСН, постраждалу вдарила латвійка, якій не сподобалося щось, що вона почула. Інцидент стався на касі в одному з магазинів центру. Жінка, стоячи на касі супермаркету, російською мовою попросила касирку порахувати їй пакет. Інша жінка почувши російську, почала ображати її. Намагаючись уникнути конфлікту, російськомовна поквапилася покинути магазин, проте латвійка її наздогнала і вдарила кулаком у лоба.

Зараз ви читаєте новину «У Прибалтиці штрафують за польську мову і б'ють за російську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути