четвер, 30 серпня 2018 13:12

Мережа вибухнула флешмобом на захист фемінітивів

Мережа вибухнула флешмобом на захист фемінітивів
Феміністичний шрифт для латинки. Фото: hmarochos.kiev.ua

У мережі триває флешмоб із закликом унормувати вживання фемінітивів в українській мові. Акцію ініціювала репортерка Громадського радіо Ана Море.

Суть флешмобу полягає в тому, що учасники публікують пости із тегом #легалізуватифемінітиви.

Також вони надсилають лист секретарці Української національної комісії з питань правопису Ларисі Шевченко. Пропонують додати до нового проекту варіативне вживання іменників - назв професій і посад. Поруч із чоловічими формами додати фемінітиви. Тобто нормалізувати вживання фемінітивів і в публіцистичному, і в художньому, і в науковому стилях, пише сайт hmarochos.kiev.ua.

Також варто зазначити, що не йдеться про обов'язкову вимогу включення фемінітивів. А лише про можливість на свій розсуд чи у межах установи обирати, яку з 2 форм іменників обирати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіночі назви професій заборонила радянська влада

Ініціаторка флешмобу зауважила, що близько 3,5 тис. фемінітивів зафіксовані у СУМі, проте там вони марковані як стилістично забарвлені - мають позначки розм. чи зневажл.

"Життя жінки давно вже не обмежене домашньою сферою. Позначення дружини чоловіка-військового - не єдиний контекст, у якому вживають назву професії з "жіночим" суфіксом. Чому б не припинити зводити вживання "жіночих" назв професій до умов "розмовних" і "зневажливих"?" - сказала журналістка.

Ана Море нагадала, що фемінітиви були зафіксовані вже в першому українському друкованому словнику "Лексисі" Лаврентія Зизанія 1596-го. Він містив 7 жіночих найменувань. Як свідчать архівні документи, у 1930-х роках жіночі форми використовували у звітах.

Фемінітиви притаманні українській мові, це не якесь нове явище. До 1940-х років у Львові люди використовували фемінітиви. Чому вони зникли, розповідає мовознавиця Олена Синчак.

"Діаспора до фемінітивів ставиться по-іншому, ніж ми. У них ця традиція не була перерваною", - каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Мережа вибухнула флешмобом на захист фемінітивів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути