вівторок, 21 серпня 2018 17:08

Зміни правопису оживляють мову - філолог

Зміни правопису оживляють мову - філолог
Розповіли про особливості нової редакції українського правопису. Фото із відкритих джерел

Обговорення і зміни правопису збагачують та оживляють мову. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла філолог Соломія Ковалів.

"Мовлення не може залишатись сталим, воно змінюється та доповнюється словами іншомовного походження. В наш час вони стали звичними та регулярно вживаними. З'являються нові терміни. Все це урізноманітнює та збагачує мову", - пояснює Ковалів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мова, якою говориш, - єдина реальність" - Прохасько

"Зміни в мові означають, що нею активно користування у повсякденному житті. Будь-які тематичні дискусії саму мову збагачують та оживляють. Ця редакція правопису наближує його до зразків 1937 року", - додає філолог.

Найбільш помітні зміни — у вживанні букви "и" замість "і" на початку слова.

"За новою редакцією у питомо українських словах перед "н" та "р" пишемо "і" або "и": "індик"-"индик", "ірод"-"ирод". Тепер "и" будемо вживати у власних назвах "Кім Чен Ин " та в словах іншомовного походження "ийбен", - звертає увагу.

Зміни також відбудуться у написанні складних іменників, прикметників, у відмінюваннях словах, наголосах.

"Нова редакція правопису досить об'ємна. Окрім позитивних змін має ще негативні моменти. Перш за все - перевидання правопису із усіма правками та уточненнями. Також підуть чималі витрати на зміну сталих документів, бланків, квитанцій, підручників, програмного забезпечення. Найважче - перевчити людей, які користуються старою редакцією правопису", - вважає Ковалів.

Українська нацкомісія з питань правопису виклала на сайті проект нової редакції українського правопису. При його розробці автори намагалися враховувати новітні мовні явища, поширені в різних сферах життя. Комісія очікує уважне прочитання, конструктивні пропозиції та доброзичливу критику.

Зараз ви читаєте новину «Зміни правопису оживляють мову - філолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути