четвер, 13 травня 2021 16:43

Чи готові українські видавництва виконувати мовний закон

Чи готові українські видавництва виконувати мовний закон
З липня в українських книгарнях повинно бути більше половини українських книг. Фото: pexels.com

Норми мовного закону щодо книговидання набувають чинності 16 липня 2021-го. Відтепер упродовж року видавці мають створювати більш ніж половину книжок українською. Понад 50% їх має бути й у книгарнях.

Письменник і видавець Антон Санченко вважає, що українські видавництва готові виконувати мовний закон. Цьому сприяла війна з Росією.

"Наші книжки могли конкурувати з російськими тільки завдяки мові. Ринок давно вже відмовився від видань із Росії. У 2014-2016 роках продукцію звідти не могли завозити. Діяла неофіційна заборона - перед ними стояв сильний бюрократичний бар'єр. Книгарні не мали іншого виходу й торгували українським продуктом. Зараз росіяни навчилися долати всі перешкоди. Передовсім їхні філіали в Україні типу "Махаона" й "Альпіни". Ось у них із початком дії норм мовного закону виникнуть складнощі", - розповів Gazeta.ua Антон Санченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Літературне життя завмерло" - половина українців за рік не прочитали жодної книжки

Українські видавництва зараз видають достатньо книжок для виконання норм мовного закону.

"Навіть такий рупор малоросійства як "Лаурус" випускає достатньо українських книжок. Галузь зараз більше страждає від "зеленої катастрофи". Кількість виданих книжок скоротилася в 10 разів у порівнянні з 2018 роком. Це пов'язано зі свободою підприємництва", - додав письменник.

Цьогорічний Книжковий арсенал буде контрольованішим через пандемію коронавірусу. Про це розповіла директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта в програмі "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

10-й Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал відбудеться 23-27 червня. Раніше планували провести наприкінці травня, але через квітневий локдаун у Києві перенесли.
"Це означає - жодних черг по квитки. Білетів буде обмежена кількість, їх продаватимуть тільки онлайн і на певний часовий проміжок. Автограф-сесії теж. Усе, що можна, винесемо на вулицю. Це ще чималі вкладення, бо там треба збудувати інфраструктуру. Удвічі зменшили кількість подій і сцен. Жартуємо, що маємо організувати Арсенал, як аеропорт", - пояснює Олеся Островська-Люта.

Зараз ви читаєте новину «Чи готові українські видавництва виконувати мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути