четвер, 22 липня 2021 09:38

До Нацради не зверталися з приводу порушення мовного закону телеканалами

До Нацради не зверталися з приводу порушення мовного закону телеканалами
У Нацраді кажуть, що не займаються контролем за дотриманням мовного закону. Фото: Pexels

До Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не зверталися з приводу порушення українськими телеканалами норм мовного закону.

"Національна рада з 16 липня 2021 року і до цього моменту не отримувала жодних звернень або актів від уповноваженого із захисту державної мови. Ми не вважаємо публічні заяви в соціальних мережах коректним способом спілкування між державними органами, тим більше якщо вони містять недостовірну чи неповну інформацію", – йдеться в заяві Нацради.

У повідомленні наголосили, що єдиним органом, який здійснює державний контроль за застосуванням державної мови при поширенні та демонстрації фільмів в Україні є уповноважений із захисту державної мови.

"Національна рада не наділена правом і на неї не покладаються обов'язки щодо здійснення такого державного контролю. Національна рада застосовує санкції виключно в разі порушення телерадіоорганізаціями вимог про мовні квоти Закону України "Про телебачення і радіомовлення" або умов ліцензії, і не має права застосовувати санкції за порушення вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", – повідомили в регуляторі.

Порядок взаємодії мовного омбудсмена з Національною радою затверджують спільним рішенням уповноваженого і Нацради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телеканал Коломойського оштрафували за серіал російською

"Зі свого боку Національна рада акумулює і перевіряє скарги про мову кіно в ефірі - проходить тільки шостий день набуття чинності вимог закону - і негайно направлятиме уповноваженому для реагування в межах його компетенції, оскільки закон про захист державної мови наділяє таким правом виключно інститут уповноваженого", – йдеться в заяві.

За результатами моніторингу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови, виявили порушення мовного закону шістьма українськими телеканалами. Усього перевірили 28 телерадіоорганізацій. Моніторинг відбувся 16-17 липня 2021 року, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до порушників санкції.

Зараз ви читаєте новину «До Нацради не зверталися з приводу порушення мовного закону телеканалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути