четвер, 08 жовтня 2020 15:40

Бізнес мав час для українізації - мовна активістка

Бізнес мав час для українізації - мовна активістка
Розлуцька пояснила, що закон не регулює мови побутового спілкування. Фото: Укрінформ

Мовний закон забезпечує доступ громадян України до отримання послуг українською. Ніяким чином не обмежує вживання інших мов у побуті. Бізнес мав час, щоб українізувати свої послуги.

"У нас дуже велика країна, й у нас дуже багато різномаїття думок – і все це створює нашу карту держави. Але ми, перебуваючи в соціальних мережах, теж перебуваємо в певних бульбашках, і тому я би радше опиралася на ці ж самі соціологічні дослідження і на представлення соціології з питання мови. Торік агентство "Рейтинг" показало, що питання мови для України вирішене, й українці не хотіли б до нього ще раз повертатися, і рекомендували політичним силам не повертатися до мовного питання", - сказала мовна активістка Анастасія Розлуцька, передає Укрінформ.

Формат соціальних мереж не допомагає в порозумінні.

"Дуже часто мої повідомлення транслюють зовсім по-іншому, ніж те, що я мала на увазі. Можливо, тому я й не можу завести свій власний блог, бо те, що я одне маю на увазі, транслюється іншими людьми зовсім по-іншому – і це треба зрозуміти, це ризики інформаційного суспільства. Але позиціонування має бути єдине: ми виховуємо громадянина України", - вважає вона.

Існуванню російської мови на побутовому рівні нічого не загрожує.

"Та будь ласка, побутове вживання російської мови на будь-якому рівні нікому не заважає і ніяк не дискримінується. Насправді Закон про державну мову говорить лише про одне – про регулювання права доступу громадян України до отримання послуг українською мовою. Це той інструментарій, який у нас був відсутній протягом останніх років незалежності. І лише 2019 року з'явився. У нас була Конституція, яка регулювала ці питання. Цього інструментарію було недостатньо, і Конституція регулювалася, що має бути закон – і його було нарешті ухвалено, тому він регулює тільки публічну сферу. Тут важливо на цьому наголошувати: він ніяким чином не втручається у приватну сферу, у приватній сфері людина може розмовляти будь-якою мовою – чи то російською, чи то угорською, чи то румунською", - додала Розлуцька.

Закон про мову ухвалили вчасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'явилася комісія зі стандартів української мови

"У нас тридцять років є Конституція. Вона регулює, що державна мова є українська. Якщо тридцять років було недостатньо для того, щоб упровадити українську мову в усіх сферах, то я думаю, що й наступних тридцять може бути недостатньо навіть із законом про мову. З іншого боку, наприклад, якщо предметно взяти закон, наприклад, на впровадження української мови у сфері обслуговування – хіба вісімнадцять місяців недостатньо для того, щоб навчитися казати "добрий день" і перекласти меню українською?" - підсумувала активістка.

Україна повинна використовувати мову як м'яку силу. Про це голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська сказала на конференції "Перспективи викладання та вивчення української мови як іноземної".

Зараз ви читаєте новину «Бізнес мав час для українізації - мовна активістка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути