понеділок, 08 лютого 2021 13:50

Без підручників та "зубріння" - як легко перейти на українську

Без підручників та "зубріння" - як легко перейти на українську
Щоб легше перейти на українську мову в побуті слід мати стійку мотивацію Фото: eventukraine.com

Координаторка "Безкоштовних курсів української мови" у Чернігові Людмила Зіневич порадила, як російськомовним легше перейти на українську мову.

"Слід виробити для себе стійку й переконливу мотивацію вивчення української мови. Це може бути як чітка громадянська позиція, збереження традицій роду, так і умова кар'єрного зростання, виховання дітей в українськомовному середовищі", - розповіла викладачка кореспондентові "Суспільного".

Радить оточити себе українською. Налаштувати комп'ютер та мобільні додатки українською, слухати радіо, дивитись українськомовне телебачення, YouTube-канали, читати дописи в соцмережах.

Варто розширювати лексичний запас за допомогою поринання в мистецтво - слід слухати українські пісні, дивитися фільми з українськомовним дубляжем, відвідувати театр. Варто читати цікаві книги. Вони допоможуть поліпшити словниковий запас та навчать гарно формулювати думки українською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одягти шапку та ставити мету - що не так із висловами, які часто вживають українці

"Якщо всерйоз взялися за те, щоб повністю перейти на українську мову в повсякденному житті, можна навіть створити блог і щодня чи щотижня ділитися успіхами. Тут подвійна користь: по-перше, у вас буде додаткова мотивація, для цього придумайте собі чіткий графік: одна публікація на 2-3 дні, наприклад. А по-друге, підтримка в коментарях. Цілком можливо, що ви своїм прикладом надихатимете інших. До того ж для блогу нічого і створювати не потрібно – просто робіть регулярні дописи в будь-якій соцмережі", - радить Людмила Зіневич.

Не завадить повідомити близьких та друзів про рішення перейти на українську мову й попросити в них підтримки. Удома чи на роботі можна влаштувати години українськомовного спілкування та запросити долучитися охочих. Можна запровадити своєрідні "штрафи" за вживання російських слів.

Здолати мовний бар'єр можна, перейшовши на українську з людьми, які не знають вас та те, що ви російськомовні. Наприклад, намагатися спілкуватися українською у сфері послуг. Походити на курси. Потім почати розмовляти з друзями та знайомими.

Швидких результатів очікувати не варто, як і при вивченні будь-якої мови.

"Пам'ятайте, артикуляційний апарат, який звик до російської, має звикнути і до української – навіть якщо ви нею послуговувались до того. Інакше, аніж щоденною практикою, перейти на українську неможливо", - наголошує викладачка.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь надав рекомендації, які допоможуть швидко перейти на спілкування українською.

Омбудсмен радить спілкуватися українською з рідними, друзями та навіть незнайомцями. Оточити себе українською всюди. Спілкуватися з носіями української, щоб вивчати нові слова та практикувати вимову. Читати історії людей, яким це вже вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Без підручників та "зубріння" - як легко перейти на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути