Ексклюзиви
середа, 14 червня 2017 00:17

"Розвивати бізнес у Києві складніше, ніж у Луганську" - переселенка про відкриття власної справи

"Розвивати бізнес у Києві складніше, ніж у Луганську" - переселенка про відкриття власної справи
Тетяна Батура з Луганська разом із чоловіком створила власний бізнес у столиці Фото: Анна Дерев'янко

Статус переселенця іноді допомагає в роботі. Це стверджує підприємець Тетяна Батура з Луганська. Разом із чоловіком і двома дочками переїхали в Київ в 2014 році "на два тижні". У Луганську залишили квартири, склади та обладнання.

За три роки сім'я відкрила дві компанії в столиці. Зараз розширюються і створюють нові робочі місця для місцевих та переселенців. Тетяна керує центром бухгалтерського обслуговування "Бухгалтерська допомога". Компанія обслуговує підприємства, у яких немає штатного бухгалтера, веде віддалено бухгалтерію і документообіг компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес на фаст-фуді - переселенець відкрив точку швидкого харчування

"Мені в Києві працювати складніше, ніж у Луганську. Тут клієнт завжди хоче отримати більше обіцяного, вимагає повної віддачі. Але разом з тим, у Києві кожен, хто працює у сфері послуг, може знайти свого покупця, – розповідає Gazeta.ua Тетяна, – Рік тому ми намагалися тримати луганські ціни на роботу, вони були нижчі за київські. А нещодавно вирішили підняти вартість і не підкуповувати дешевизною. Тепер приділяємо стільки часу своїм клієнтам, скільки їм необхідно".

Зараз компанія орієнтується на малий і середній бізнес.

"Вартість бухгалтерських послуг залежить від обороту компаній, в середньому 3 000 - 4 000 грн на місяць. Це дешевше, ніж наймати окремого фахівця, – вважає Тетяна, – І керівник не завжди може перевірити компетентність такого спеціаліста. У нашій компанії можу гарантувати якість і порядок в роботі".

У 2014 році більшість клієнтів Тетяни були зі сходу України. Пізніше з'явилися місцеві та іноземні підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 місць для літнього відпочинку дітей переселенців

"Статус переселенця ніяк не відбивається на роботі, лише в особистому відношенні. Іноді навіть допомагає. Наприклад, нещодавно підписали договір з компанією, директором якої був з Донецької області. Для нього те, що ми переселенці, стало вирішальним фактором, – зазначає Тетяна, – Для мене особисто в статусі переселенця є один важливий недолік – відсутність своєї квартири".

"Бухгалтерська допомога" розширюється і шукає нових фахівців. Зі слів Тетяни, більшість її співробітників – кияни.

"70% успіху бізнесу залежить від самого підприємця. Людина повинна робити те, у чому є фахівцем, рухатися вперед і постійно розвиватися. Тоді погане економічне, політичне становище в країні і інші проблеми будуть впливати лише на 30 %, – каже Тетяна, – А ще потрібно не упускати можливостей розповідати про себе та свою роботу, використовувати всі ресурси. Зараз для багатьох підприємців переселенців дають гранти на розвиток бізнесу. Це дуже хороша можливість додаткових інвестицій".

Луганський лікар Михайло Міщенко заснував у Києві мережу медичних центрів MediLand. На роботу взяв 70 переселенців. З Луганська допоміг переїхати лікарям та медсестрам.

Зараз ви читаєте новину «"Розвивати бізнес у Києві складніше, ніж у Луганську" - переселенка про відкриття власної справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути