середа, 18 липня 2018 15:42

Хто і як вигадав "Тетріс": сьогодні з'явилася найпопулярніша у світі головоломка

18 липня 1985 створили гру "Тетріс". Відеогру-головоломку розробив радянський винахідник Олексій Пажитнов.

Назву гри отримали складанням двох слів. Перше - грецький префікс "тетра", що означає "чотири". Друге - "теніс". Цей вид спорту любив автор гри.

В Академії наук Пажитнов спеціалізувався на штучному інтелекті та розпізнаванні мови. Під час різних експериментів він вирішив створити гру-головоломку для міні-комп'ютера. Гра мала б бути схожою на Pentomino Puzzl. У цій головоломці з різних елементів, що складаються з п'яти квадратів, потрібно було створювати фігури.

Спочатку у головоломці науковця п'ять півквадратів змінювали своє положення. Потім квадратів стало чотири. Складені з них фігури падали вниз. Заповнені ряди зникали. Так, вийшов "Тетріс".

Спочатку гра добралася до угорського Будапешта. Там місцеві програмісти створили її на платформах Apple II і Commondore 64. Через кілька років американська компанія Spectrum Holobyte випустила версію для IBM PC у Сполучених Штатах. Потім версії гри випустили Microsoft і Spectrum Holobyte.

Так, "Тетріс" став популярним у всьому світі. Мільйони людей почали грати в цю гру. Більше продажів ніж "Тетріс" не зібрала жодна гра на світі. За найскромнішими підрахунками, гравці купили більш ніж 70 млн примірників на фізичних носіях і більш ніж 100 млн додатків на смартфони.

У 90-х з'явилася ігрова консоль "Тетріс". Вона мала прямокутну форму. У верхній частині був екран девайса. У нижній - кнопки управління. Ззаду - батарейний відсік і отвори для виходу звуку з динаміка.

Автор: YouTube
  У 90-х з’явилася ігрова консоль "Тетріс".
У 90-х з’явилася ігрова консоль "Тетріс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-7 речей, які були тільки в нашому дитинстві

Цікаво, що в одній з серії мультфільму "Сімпсони" батько сімейства упаковує дуже багато речей з дітьми та дружиною на кшталт тетрісу.

Якщо грати в "Тетріс" після травматичної події або сильного стресу, знижується ризик виникнення нав'язливих спогадів про подію. Тетріс допомагає впоратися з депресією.

Зараз ви читаєте новину «Хто і як вигадав "Тетріс": сьогодні з'явилася найпопулярніша у світі головоломка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути