пʼятниця, 06 червня 2014 12:14

Програміст безкоштовно віддав ліцензію на "Тетріс" - 30 років з дня виникнення гри

Автор: haberturk.com
 

6 червня 1984 року радянський програміст Олексій Пажитнов презентував гру "Тетріс", створену для комп'ютера "Електроніка-60". Гра практично зразу стала популярною в усьому світі і станом на 2010 рік було продано 170 мільйонів копій для комп'ютерів всіх платформ.

У 1984 році 28-літній Олексій Пажитнов працював в Обчислювальному центрі Академії наук СРСР, де займався питаннями штучного інтелекту та розпізнаванням мови і для тестування ідей використовував головоломки пентаміно - п'ятисигментні плоскі фігури.

Щоб автоматизувати процес тестування, Пажитнов спробував створити програму для складання з пентаміно певних фігур. Однак із-за недостатньої потужності тогочасних комп'ютерів програму довелось написати для тетраміно - чотирисигментних фігурок, що й дало назву новій грі "Тетріс".

Через кілька місяців "Тетріс" став відомим в усьому світі і Пажитнов практично безкоштовно віддав ліцензію на гру угорському бізнесмену Роберту Стейну, який продав права на "Тетріс" компанії Mirrorsoft, а та в свою чергу - компанії Atari Games.

Через недосвідченості Пажитнова в юридичних питаннях у 1989 році шість компаній заявили свої права на "Тетріс".

Зараз ви читаєте новину «Програміст безкоштовно віддав ліцензію на "Тетріс" - 30 років з дня виникнення гри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути