середа, 09 травня 2012 18:28

В Черкаси пригнали БТР та кетчупом "малювали" поранення в бою
15

Фото: Фото: Захар Колісніченко

В Черкасах до Дня Перемоги влаштували реконструкцію подій Великої Вітчизняної війни "Бій за Перемогу". В Долині троянд, біля Дніпра провели реконструкцію бою. Об 11:27 на позиціях "німецьких" військ декілька мотоциклів, БТР та військовий автомобіль. Реконструктори для бою зібралися з Черкас та області, з Києва та інших регіонів України. Наприклад БТР приїхав в Черкаси з Вінниці. Тут представлені і клуби, як от "Червона зірка" з Києва, так і звичайні любителі для яких моделювання - це хоббі. Варто зазначити, що реконструкція – хоббі не з дешевих. На одну лише форму німецького офіцера можна витратити кілька тисяч гривень, не кажучи вже про оригінальну зброю тих часів.

Учасники перевіряють спорядження, розбирають з дерев'яних ящиків гранати. Зібралося декілька тисяч глядачів, їх від дійства відгородили сигнальною стрічкою. Міський голова Сергій Одарич та губернатор Черкащини Сергій Тулуб спостерігають за реконструкцією, сидячи на кузові ЗІЛа.

Василь Лоскуєв, 52 роки, ходить позиціями у формі оберлейтенанта військ зв'язку. Реконструкцією займається з 1975-го року.

"Ми сьогодні моделюємо останній період війни. Десь рік 45-тий. Наш табір – така собі збірна солдатів з різних розбитих підрозділів. Он і з авіації є. Програвати реконструкції ми звикли. Хоча бувають і реконструкції таких подій із Великої Вітчизняної, де перемога на боці німецьких військ."

Йду на позиції радянських військ. По дорозі запитую у кулеметників "німців" яке їх завдання на цьому редуті.

"Фанатично програти війну, – відповідає з посмішкою хлопець років 25 у сірій формі з МП 40 на плечі. Просить у товаришів дві гранати.

На радянських позиціях сестра-санітарка малює кетчупом кров своєму командирові. Декілька бійців з АК. В гучномовець оголошують, що до реконструкції залишилася одна хвилина.

Реконструкція починається розвідкою німецьких мотоциклістів на берег Дніпра. В таборі тим часом триває вишкіл "новобранців" під тогочасну німецьку музику. Коли розвідка повертається, помітивши радянські війська, всі займають бойові позиції. Звучить серена, лунають перші постріли та вибухи. Перша атака радянських солдатів була невдалою. Її відбили ворожі кулеметники. Наступ почався з лівого флангу "фашистів". Радянські солдати підривають гранатою БТР. На "полі бою" багато диму. Глядачі жаліються, що нічого не бачать.

Німецька оборона слабшає. Тим часом великими силами радянські війська неочікувано атакують з правого флангу та вриваються в табір "фашистів", розпочинається рукопашний бій. О 12:00 "німці" здаються в полон. Їх знамено із свастикою завалюють на землю і, під крики глядачів "Ура!", ставлять натомість червоний прапор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освячення зброї, бій просто неба - Націоналісти з усієї України з'їжджаються до Холодного Яру

"Дуже тяжко, а часом і боляче. Можу лише уявити як тоді було. Я, хоч і знав, що це моделювання, але страх перед рукопашним боєм відчував", - каже опісля подій Віталій Калугін, 22 роки. Він у радянській формі, зі званням рядового.

Глядачі фотографуються з солдатами і біля військової техніки. Дякують учасникам за видовище.

"Я два роки в Афгані відвоював, я плакав. Бо це пройшов зі зброєю. Для мене це спогад про Афганістан",- каже 70-річний Микола Журавель.

"Мені сподобалася реконструкція. Що могли – те і показали. Особливо для молоді дуже цікаво. Звісно з реальністю те не порівняти", – ділиться враженнями ветеран Микола Романов, 86 років. Він учасник Великої Вітчизняної, фронтовик. Потім додає, потискаючи мені руку:

"Тримайтесь, молодь. Перемога – це радість. Тепер вона ваша."

Зараз ви читаєте новину «В Черкаси пригнали БТР та кетчупом "малювали" поранення в бою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути