пʼятниця, 14 вересня 2012 11:30

У Тернополі відкрили виставку оптимістичних картин
16

У добу соцреалізму вміли писати щось добре
Фото: Фото: Олена Дзік
Картини привезли з Києва
Виставка триватиме до кінця місяця

48 полотен доби пізнього соцреалізму представили на виставці "Корифеї українського малярства" у Тернопільському обласному художньому музеї. В експозиції представлені натюрморти, пейзажі, кілька творів побутового жанру і навіть одна картина у стилі "ню".

"Це вперше у Тернополі вдалося показати збірну виставку такого масштабу. Із 33-х авторів тільки двоє – звичайні члени спілки художників. Усі інші – це народні, заслужені, лауреати Шевченківської премії і академіки. Тернополяни мають змогу побачити шедеври, заради яких раніше треба було їхати до Національного музею до Києва. Адже тут представлені твори Глущенка, Шишка, Одайника, Полтавця та багатьох інших відомих митців", - розповів Gazeta.ua директор музею Ігор Дуда.

Картини для експозиції передала дирекція художніх виставок України.

"Ці полотна раніше експонували у Чернівцях. Коли нам подзвонили із Києва і запитали, чи не хочемо ми показати такі картини у своєму місті, я без вагань погодився. Чого лише одна назва вартує! Фактично організували експозицію на голому ентузіазмі – ні транспорту, ні коштів на перевезення не мали. Але таки вдалося найняти машину і привезти картини до Тернополя. Меценатів чи кандидатів у депутати для цього не шукали – усе зробили самотужки", - пригадав він.

За словами директора музею, сьогодні мало хто малює такі великі за розмірами полотна, які були притаманні художникам доби соціалістичного реалізму.

" Часто кажуть, що художники цього періоду малювали партійні замовлення. Так, малювали – тоді всі мусили так чинити. Але данина часу відійшла, а вічне – залишилося. І хоч доба була важка, художники творили оптимістичні, життєдайні, добрі картини. А від спілкування з добрим мистецтвом і люди добрішають", - резюмував він.

Виставка триватиме до 30 вересня. Потім картини передадуть до Івано-Франківська.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі відкрили виставку оптимістичних картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути