неділя, 16 травня 2010 12:19

У Канаді нові ліки від раку почали тестувати на людях

У Канаді нові ліки від раку почали тестувати на людях

Вчені з інституту Альберти в Канаді почали тестувати препарат діхлорацетат на людях. До цього цей засіб проти раку перевіряли лише на мишах. Тепер п"ятеро добровольців мають довести, що ця сполука може зупиняти рак мозку, пише Nature.

Препарат діхлорацетат почали випробувати на гризунах в 2007 році. За його допомогою хотіли знайти вакцину від раку мозку. За словами голови досліджень доктора Еванжелоса Міхелакіса молекули діхлорацетату здатні проникати крізь мембрани клітин та відновлювати діяльність мітохондрій.

"Головною причиною ракових захворювань головного мозку, на нашу думку є деградація мітохондрій. Та зараз ми бачимо, що цей процес може обернути і відновити діяльність клітин. Інформація після експериментів над людьми дуже позитивна", - зазначає Міхелакіс.

Дослідники стверджують, що зараз розмір пухлин зменшився в 4 з 5 пацієнтів, яким вводили цей препарат. При чому побічна дія якщо вона є не проявлялася.

Спеціаліст київського центру рака Віктор Небилльов, вважає, що такі результати поки можуть бути передчасними.

"Діхлорацетат використовують вже більше 30 років, аби лікувати певні розлади в метаболізмі. Та рак поки ним не лікують, він поки навіть не розглядається серйозно великими фармацевтичними компаніями. Відомо, що молекули цієї речовини легко проникають крізь мембрани клітин. Та поки не зрозуміло чи реально вони можуть відновлювати діяльність мітохондрій. Відомо, що цей препарат не токсичний та він може мати непередбачувану побічну дію", - прокоментував Gazeta.ua повідомлення Небилльов.

Однак спеціаліст вважає, що успіх канадських вчених вселяє надію.

"Тут треба провести ширші дослідження, тому варто трохи почекати з оцінками та впровадженням препарату в життя. Хоча в діхлорацетату може бути велике майбутнє", зазначив фахівець.

Зараз ви читаєте новину «У Канаді нові ліки від раку почали тестувати на людях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути