середа, 12 листопада 2008 16:51

Повторення однієї й тієї ж фрази сприймається мозком як пісня

Повторення однієї й тієї ж фрази сприймається мозком як пісня, що показує механізм сприйняття мови, йдеться в доповіді американських вчених на конференції Американського акустичного товариства в Майамі (США).

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго просили музикантів повторювати почуті ними фрази. Коли ту саму звичайну фразу вимовляли кілька разів поспіль, то випробувані не просто повторювали її, а співали. Ефект спостерігався тільки тоді, коли фразу не змінювали.

"Виникає питання - чому ми увесь час не сприймаємо мову як пісню?", - говорить керівник дослідження Діана Дойч із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США), слова якої наводяться в повідомленні журналу New Scіentіst.

Як думають дослідники, музичне сприйняття мови звичайно придушується через те, що мозок зосереджений на розумінні змісту. При повторенні зміст вже зрозумілий, тому на перший план виступає музична складова фраз.

"Повторення повинне знімати "гальмо" з музичного сприйняття, тому ми чуємо пісню", - вважає доктор Дойч.

У найближчому майбутньому вчені збираються з"ясувати, які саме частини мозку активізуються при повторенні тих самих фраз і при звучанні реальної музики, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Повторення однієї й тієї ж фрази сприймається мозком як пісня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути