Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2018 13:09

Ой всьо: показали 13 заборон, які живуть в українцях
13

Заборона : Не будь дитиною
Фото: Катерина Лук'яшко
Заборона: Не будь близьким
 Заборона: Не роби
Заборона: Не дорослішай
Заборона: Не думай

Психотерапевт Марія Фабричева створила серію фотографій про заборони українців. Фотографом стала Ірина Хмара.

"Є поняття культуральних батьків. Воно в собі включає історичну складову, соціокультурну. Те що передається з покоління в покоління — жарти, система понять, легенди. Очікування від ідеальних жінок і чоловіків. Наш внутрішній дорослий знає про нові можливості, реалії, що 21 століття. Але наш культуральний батько цього не приймає. Знає, що гроші псують людину, що народжений повзати — літати не може. Цей конфлікт лежить в основі людських дій і передається з покоління в покоління з допомогою фольклору. Насправді можна вибрати: спиратися в своєму житті на страждання або почати жити по-іншому", - каже Фабричева.

Всього проект включає 13 заборон. Вони діляться на 5 груп: заборони на виживання, безпеку, приналежність, компетенцію та самоідентичність.

Заборона : Не будь дитиною

На невербальному рівні один з батьків транслює послання, з якого дитина робить висновок: "я маю бути дорослим і піклуватися про інших". У дорослому житті такій людині буде важко проявляти емоції.

Заборона: Не будь близьким

На невербальному рівні один з батьків транслює послання, з якого дитина робить висновок: "я маю закінчити відносини, поки мене не покинули". Це заважає нормальній взаємодії, розвитку стійких довгострокових зв'язків. При їх розвитку у людини підвищується рівень тривожності.

Заборона: Не роби

На невербальному рівні один з батьків транслює послання, з якого дитина робить висновок:" у мене нічого не вийде". Заборона заважає щось робити, створювати. Такі люди дуже часто вважають себе не компетентними ні в чому.

Заборона: Не дорослішай

В людині зароджується несвідома переконаність: "Якщо я стану дорослим, мене не будуть любити". У підсумку - інфантилізм. Їм страшно відокремитися від батьків. І батькам страшно відпустити дитину. Тому така людина шукає аналогічну фігуру в стосунках, на яку можна спертися як на маму або тата.

Заброна: Не думай

Основа цієї заборони формується, коли батьки вирішують все за дитину. У дорослому віці така установка знецінює здатність людини думати самостійно, приймати рішення і нести за них відповідальність. Люди з такою забороною вкрай схильні до будь-яких маніпуляцій.

Заборона: Не досягай успіху

Батьки знецінюють успіхи дитини, і та робить висновок: "я ніколи нічого не досягну". Такі люди шукають ідеалізованого партнера, тому перебірливі. Або вони уразливі і бояться, що їх відкинуть, вказавши на недоліки.

Заборона: Не будь собою

Дана заборона означає небезпеку бути собою. Це результат послання: "Не будь таким, який ти є. Тому що це небезпечно. Тому що тебе таким не приймуть". Це людина, яка має труднощі з самовираженням або самопроявом. Часто такі люди намагаються "виправити" інших.

Заборона: Не належ

У ранньому віці така людина могла відчути себе знедоленою і прийняти рішення не належати нікому, щоб не ранитися, не бути відкинутим. Або ж на неї була покладена місія - бути відповідальним за батьків: не належати нікому означає не залишити маму або тата. Це не командні гравці. З ними складно вести комунікацію. Вони дуже дистанціюються, насилу просять про допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкажуть, як можна змінити свій життєвий сценарій

Заборона: Не живи

Одна з найбільш токсичних заборон. Вона може сформуватися, якщо в родині погана атмосфера. Мати підвладна післяпологової депресії, може відкидати дитину, не брати її на руки, всіляко ігнорувати. На невербальному рівні дитині передається неусвідомлене послання, які він зчитує, як: "Якщо мене не буде, моїм батькам стане добре". Таким людям характерні суїцидальний шантаж, алкоголізм, прояв жорстокості по відношенню до іншого партнера.

Заборона: Не будь здоровим

Виникає, якщо з батьків з якихось своїх причин вигідно, щоб дитина хворіла. Виникає синдром Мюнхгаузена - доросла людина симулює хворобу, щоб отримати увагу і турботу і підтвердити свою важливість і значимість. Зворотна ситуація - матуся використовує будь-яку можливість, щоб лікувати свою дитину. Тому що для неї це єдиний спосіб проявити себе. Зазнавши невдачі, він не бачить іншого виходу, крім як нашкодити власному здоров'ю.

Заборона: Не будь важливим

Таку заборону може отримати людина, яка з дитинства впевнена, що нікому не потрібна і не важлива, незважаючи на будь-які дії і спроби себе проявити. Батьки нехтують результатами його старань. Така людина ніяк не проявляється, її не видно і не чутно.

Заборона: Не відчувай

Батьки блокують прояви емоцій у дитини. Такі люди дуже витривалі. У відносинах суворі, налагоджують слабкий контакт, скупо виражають почуття.

Заборона: Не довіряй

Культуральна заборона, характерна для українського суспільства. Включає в себе і "Не належ", і "Не будь близьким", і "Не досягай успіху".У підсумку це дає підозрілість до всього світу, недовіра до певних груп: чоловіків, євреїв, продавців. Але якщо людина не довіряє світу, він не довіряє і саму собі.

В українців є відчуття прихованої загрози, що може неочікувано зіпсувати їм життя. Про це Gazeta.ua розповіла психотерапевт Марія Фабричева.

Зараз ви читаєте новину «Ой всьо: показали 13 заборон, які живуть в українцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути