четвер, 01 грудня 2011 10:32

Нова вакцина захистила мишей від СНІДу

Нова вакцина захистила мишей від СНІДу

Американські біологи створили ретровірусну вакцину, яка "навчає" клітини організму виробляти спеціальні антитіла, що нейтралізують частинки ВІЛ, і захистили з його допомогою від СНІДу мишей, які були уразливі для вірусу імунодефіциту людини.

Девід Балтімор (David Baltimore) з Каліфорнійського технологічного інституту в місті Пасадена (США) і його колеги назвали свою методику "векторною імунопрофілактикою" (ВІП) і опублікували свої висновки в статті в журналі Nature. Це не перше велике відкриття Балтімора: у 1975 році він і його колеги Говард Темін (Howard Temin) і Ренато Дульбекко (Renato Dulbecco) отримали Нобелівську премію з фізіології і медицини за дослідження в області онкогенних вірусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцину від раку беруть із пухлини пацієнта

Група Балтімора вивчила хімічну структуру антитіл, що нейтралізують відразу кілька різновидів вірусів, у тому числі ВІЛ. Далі вчені вставили в спеціально підібраний ретровірус генетичний "набір інструкцій" для синтезу цих антитіл в живій клітині, створивши основу для імунопрофілактики зараження вірусом.

Після цього вчені виростили спеціальну популяцію трансгенних мишей, у яких був "вимкнений" імунітет. Автори статті ввели в їхню кров невелику кількість людських імунних клітин і розділили мишей на дві групи. Перша отримала ін'єкцію ретровірусу-захисника, друга склала контрольну групу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські вчені створили вакцину проти СНІДу

Як відзначають вчені, через кілька днів після щеплення в крові мишей з першої групи з'явились антитіла, концентрація яких зберігалася на високому рівні протягом усього їхнього життя.

Потім учені перевірили роботу антитіл - вони ввели частинки ВІЛ у кров своїх підопічних і простежили за тим, як відреагують імунні клітини людини на появу вірусу. Вчені щотижня  забирали проби крові в заражених гризунів з імунізованих та контрольної популяції і порівнювали кількість імунних клітин у цих зразках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У продажі з"явиться вакцина від раку

Виявилося, що миші з ВІЛ-щепленням були повністю або частково захищені від дії вірусу імунодефіциту. Антитіло b12 виявилося найбільш ефективним - всі гризуни під його захистом не втратили імунних клітин, і решта частини їх організму були вільні від "слідів" вірусу ВІЛ.

Ця молекула не втрачала своєї сили навіть у тому випадку, якщо концентрація вірусу імунодефіциту приблизно в 100 разів перевищувала дозу, необхідну для повного зараження всіх клітин людини в крові миші. Втім, розробка аналогічної сироватки для людини залишається справою майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «Нова вакцина захистила мишей від СНІДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути