пʼятниця, 18 листопада 2011 16:47

Щеплення зробило 0,33% українців

Щеплення зробило 0,33% українців

В Україні на сьогодні є 5 вакцин у кількості 620 тисяч доз. Вони пройшли контроль якості та мають усі необхідні сертифікати. Про це розповів на прес-конференції директор Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Андрій Александрін, передає Gazeta.ua.

За його словами, на сьогодні на території Європи, Росії та України циркулюють 3 віруси грипу: A H1N1 і A H3N2, а також В (Брісбен). Будь-яка із 5-ти вакцин, зареєстрованих в Україні, включає в себе усі 3 штами. Але за 45 тижнів цього року в Україні було вакциновано 152 855 осіб, тобто 0,33% населення України. Для порівняння в Білорусі охоплено вакцинацією біля 32% населення, а у РФ - біля 30-ти.  У європейських країнах рівень охоплення вакциною - від 20 до 40%. Тому в цих державах виробляється так званий колективний імунітет, якого немає в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Черкас власним прикладом переконує населення робити вакцинацію

"Така велика різниця у вакцинації через те, що в багатьох країнах щеплення від грипу обов'язкове. Є країни, наприклад Білорусь, де вакцина рекомендована, але на 90 відсотків профілактика відбувається завдяки госбюджету. У нас вакцина продається в аптеках і приватних кабінетах", - наголосив лікар.

За його інформацією, вакцина коштує від 45 до 80 гривень. Але тут не враховується вартість послуг щеплення. Якщо ви купили вакцину в аптеці, то нею можна прищепитися в державному медзакладі безкоштовно. Утім, її потрібно доставити протягом двох годин. Час купівлі має бути в чеку. Бо будь-який імунобіологічний препарат має свої умови зберігання і транспортування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це, щоб знали куди похоронку присилати"-меру Тернополя зробили щеплення

"Іншими мірами профілактики респіраторних інфекцій є уникнення скупчення людей, добре харчування, нормальний сон. Окрім того, якщо людина захворіла, має сидіти вдома. Також слід часто провітрювати приміщення, мити руки. Але ці міри навіть на 50 відсотків не забезпечать від хвороби. Єдиним надійним способом є вакцинація", - каже лікар-імунолог Наталія Винник.

Зараз ви читаєте новину «Щеплення зробило 0,33% українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути