пʼятниця, 09 вересня 2011 05:30

Вакцинація від папіломавірусу людини захистить від раку шийки матки

Автор: фото: Оксана Мишопита
  Лікар Клініки репродукції людини ”Альтернатива” вводить у передпліччя пацієнтки вакцину від раку шийки матки
Лікар Клініки репродукції людини ”Альтернатива” вводить у передпліччя пацієнтки вакцину від раку шийки матки

Щодня в Україні від раку шийки матки помирають шестеро жінок. Здебільшого працездатного віку, 20–45 років.

— Виявити рак самотужки неможливо, як і розрізнити доброякісну та злоякісну пухлини, — каже Наталія Володько, доцент кафедри онкології, медрадіології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького. — Лише гінеколог зможе побачити зміни на шийці матки.

Учені довели, що рак шийки матки спричинюють певні типи вірусу папіломи людини. З-поміж сотні типів, здатних інфікувати людину, 40 викликають захворювання піхви та шийки матки. Вірус папіломи передається статевим шляхом від інфікованої жінки до чоловіка, а від нього до інших партнерок. У чоловічому організмі не прогресує, але може зберігатися протягом багатьох років.

— Окрім того, існує ряд чинників, які збільшують ризик захворіти. Це раннє статеве життя. Тому що дівчата, які починають його у 16–17 років, не розуміють, що незрілий, не до кінця сформований епітелій уразливий до різного роду інфекцій, — пояснює лікар. — Часта зміна партнерів — також ризик. Із кожним наступним імовірність захворіти зростає на 4 відсотки. А в жінок, які курять, хвороба прогресує дуже швидко, тому що нікотин і канцерогенні смоли тютюну роблять тканини шийки матки уразливими.

На ранніх стадіях захворювання жінка нічого не відчуває і не має жодних скарг. Лише цитологічний аналіз клітин зі слизової шийки матки продемонструє наявність вірусу. Забір матеріалу проводить гінеколог. Аналіз роблять під мікроскопом.

Лікарі рекомендують починати цитологічні обстеження щороку після початку статевого життя. Якщо результати протягом кількох років будуть нормальні, інтервали обстеження можна збільшити до разу на три роки. Регулярні обстеження дозволять жінці виявити мінімальні зміни на шийці матки, легко їх пролікувати та запобігти раку. Якщо ж виявляють атипові клітини, проводять додаткові обстеження — кольпоскопію, біопсію.

— На жаль, на рак шийки матки може занедужати будь-яка жінка, тому що цей вид викликає дуже поширений вірус, що передається статевим шляхом. Імовірність інфікування надзвичайно висока. Щороку в Україні реєструють близько п'яти тисяч випадків захворювання. Кожна п'ята-шоста пацієнтка помирає протягом року від установлення діагнозу. Лікарі у таких випадках розводять руками — хворобу надто пізно виявили, — говорить Наталія Антонівна. — Тому навіть якщо у вашій родині ніхто не страждав на таку недугу, не легковажте регулярними оглядами в гінеколога. Кожна жінка може визначити сьогодні, чи є вона носієм вірусу.

Одним із дієвих методів запобігання хворобі лікарі називають вакцинацію від раку шийки матки. А саме вакцина від двох найагресивніших з усіх штамів папіломавірусу 16-й і 18-й типи, які спричинюють понад 70% випадків виникнення злоякісної хвороби. Вакцинація допомагає в трьох випадках із чотирьох.

Цікаво, що інфекційну природу раку шийки матки довели понад чверть століття тому. Але гідну оцінку відкриття німецького професора Гаральда цур Гаузена отримало лише 2008 року. Тоді він здобув Нобелівську премію в галузі медицини й фізіології. На основі цього винаходу й розробили вакцину.

— Вакцинація — найефективніший спосіб захисту від раку шийки матки дівчат і жінок, які живуть статевим життям або планують його почати. Введення вакцини стимулює продукування антитіл імунною системою проти вірусу папіломи 16-го та 18-го типів. Антитіла залишаються в організмі протягом восьми й більше років після вакцинації. Якщо після того потрапить вірус, імунна реакція буде достатньо сильною, швидкодійною й ефективною, щоб запобігти недузі. Антитіла зв'язують вірус і запобігають проникненню його в клітини слизової шийки матки. Отже, зменшується ризик розвитку раку шийки матки.

Чи потрібна спеціальна підготовка до вакцинації?

— Єдиний аналіз, необхідний перед щепленням, —  мазок на так звані атипові клітини або цитологія. Його обов'язково беруть при кожному відвідуванні гінеколога в будь-якій медичній установі. Якщо в мазку не виявлять серйозних змін — показана вакцинація. Специфічних аналізів, наприклад, на наявність онкогенних вірусів папіломи людини, не потрібно.

Де можна купити вакцину?

— Після того як лікар призначить дату вакцинації, пацієнт може придбати препарат в аптеці або медичному центрі, де проводитимуть щеплення.

Україна, м. Львів, вул. Героїв УПА, 73. Тел.: 0(32) 232 77 83 begin_of_the_skype_highlighting 0(32) 232 77 83 end_of_the_skype_highlighting, 0(63)230 18 72 begin_of_the_skype_highlighting 0(63)230 18 72 end_of_the_skype_highlighting.

[email protected].

www.alt-med.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вакцинація від папіломавірусу людини захистить від раку шийки матки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути