четвер, 24 грудня 2009 22:28

Вакцинація від грипу має бути безкоштовною

Вакциною від грипу A/H1N1 незабаром щепитимуть українців. Прем"єр Юлія Тимошенко наказала зареєструвати вакцину, яку надасть Всесвітня організація охорони здоров"я. Медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), інфекціоніст Катерина Булавінова, 34 роки, розповіла, кого прищеплять передусім і чому епідемія не є перешкодою для вакцинації.

У країні оголошено епідемію хвороби. Чи не запізно щепитися?

— Ні. У світі щепляться й під час епідемії: і в США, й в Ізраїлі. Нещодавно розпочали вакцинацію в Англії та Франції. Стартувала кампанія із щеплення в Росії. В Україні захворюваність на грип та інші гострі респіраторні вірусні недуги зараз поширюється на Східну й Центральну Україну. Ніхто не знає, як поведеться цей вірус і скільки людей ще захворіють. Зараз вакцини від грипу A/H1N1 на території України немає. Рекомендовано продовжувати щеплення від сезонного грипу. Він є особливо небезпечним для дітей, вагітних, осіб із тяжкими хронічними захворюваннями, осіб похилого віку. В офіційних рекомендаціях ВООЗ зазначено, що щепитися можна протягом усього сезону грипу.

Деякі лікарі вважають, що вакцинація під час епідемії може зашкодити, а дехто каже, що вакцина ослаблює імунітет.

— Це не так. Вона стимулює організм виробляти антитіла, які захищатимуть його від вірусів грипу. А якщо зробити щеплення протягом інкубаційного періоду, то, на жаль, вакцина просто не встигне подіяти. Людина все одно захворіє. Жодних ускладнень перебігу хвороби від щеплення бути не може.

Як потрібно організувати вакцинацію в Україні?

— Цим опікується Міністерство охорони здоров"я та підпорядковані йому структури. Вакцина від пандемічного грипу має бути безкоштовна для громадян. Ніде в світі вона не є предметом комерції. Країни, що розпочали вакцинацію проти грипу A/H1N1, насамперед проводять щеплення групам ризику. До них входять вагітні, діти до 2 років, люди за 65 років, особи з хронічними захворюваннями, наприклад із бронхіальною астмою, цукровим діабетом, серцевою-судинними недугами, а також ті, хто страждає на ожиріння.

Чому б не прищепити всіх охочих?

— Жодна країна не може дозволити собі вакцинувати все населення одразу. У виробників вакцин від пандемічного грипу обмежені потужності. Тому держава має підготувати поетапний план вакцинації. Наприклад,  однією з пріоритетних груп можуть бути люди, які працюють у галузі життєзабезпечення країни. ЮНІСЕФ особливо дбає про здоров"я дітей, матерів та вагітних. Стратегія багатьох держав, наприклад США, Франції та Великої Британії, передбачає щеплення медпрацівників, батьків та тих, хто доглядає маленьких дітей.

Де щепитимуть?

— Імовірно, вакцинуватимуть у поліклініках та інших медзакладах. Головне, щоб вакцина транспортувалася та зберігалася за певної температури. Якщо щеплення проводиться поза межами медичного закладу, вакцина має доставлятися в сумці-холодильнику. У приміщенні, де проводиться щеплення, має бути все для надання невідкладної допомоги в разі серйозних миттєвих ускладнень. Наприклад, важкої алергічної реакції — анафілактичного шоку.

Чи є протипоказання до щеплення від грипу?

— Людям з алергією на курячий білок слід обережно ставитися до вакцин, при виробництві яких застосовувалися курячі ембріони. Це зазначено в інструкції до препарату. Також варто бути обережними тим, у кого були серйозні ускладнення на попереднє введення вакцин проти грипу. Не слід щепитися особам з ознаками гострих захворювань: підвищена температура, кашель, нежить. У будь-якому разі протипоказання до щеплень визначає лікар.

Як перевіряють вакцини перед тим, як дозволити ними щепити?

— У кожній країні є спеціальний регуляторний орган, який опікується цим питанням. В Україні це Центр імунобіологічних препаратів, що має лабораторію. Там кожна партія вакцини проходить сертифікацію. Препарати перевіряють на стерильність, токсичність, відсутність сторонніх домішок. Також розглядають так зване "досьє" на вакцину, а саме опис процесів її виробництва та преклінічних і клінічних досліджень.

Чи треба спеціально готуватися до щеплення?

— Дозвіл на нього видає лікар з урахуванням усіх можливих протипоказань. Жодної спеціальної підготовки до щеплення отримувач вакцини не потребує.

Якими можуть бути реакції на вакцину від грипу?

— Може взагалі не бути ніяких проявів. Іноді трапляються набряк та почервоніння в місці уколу, біль у плечі, нездужання, слабкість, запаморочення, невисока температура.

Чи можна було створити вакцину від свинячого грипу раніше?

— Навряд чи. Існує механізм передбачення циркуляції штамів сезонного грипу. Щороку розробляють вакцину з новим складом. A/H1N1 — новий вірус. Він був вперше ідентифікований під час спалаху в Мексиці навесні цього року. Одразу виробники почали працювати над створенням вакцини. Називати грип A/H1N1 "свинячим" неправильно. У ветеринарії існує окреме захворювання — грип свиней. A/H1N1 містить гени вірусів людини, птахів і свиней.

Зараз ви читаєте новину «Вакцинація від грипу має бути безкоштовною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути