четвер, 18 червня 2009 17:14

Відновили популяцію зниклих метеликів

Автор: фото з сайту www.hlasek.com
  Метелики-голуб’янки зникли 25 років тому. Щоб відновити їхню популяцію, британці мали  повернути в ліси кроликів
Метелики-голуб’янки зникли 25 років тому. Щоб відновити їхню популяцію, британці мали повернути в ліси кроликів

Британським науковцям вдалося відновити популяцію зниклих 25 років тому метеликів-голуб"янок. Для цього довелося розвести кроликів та мурах.

У Великій Британії голуб"янки почали зникати наприкінці 1970-х. Учені дослідили їхні життєві процеси і встановили: причиною зникнення є мурахи. Голуб"янки відкладали свої личинки біля їхніх гнізд. Ті переносили личинки до середини. Коли метелик вилуплювався, починав поїдати мурах і набирався сил. Однак комахи, якими вигодовувався метелик, зникли — через зниження температури трави, у якій вони мешкали.

— Трава виростала зависока, затінювала землю, через що та охолоджувалася, — пояснює науковець із дослідницького Центру екології та гідрології. — А росла вона, бо її перестали їсти кролики. Вони вимерли від міксоматозу. Хвороба поширилася через утручання людини в природу.

Відновити популяцію голуб"янок вдалося після того, як у ліси повернули кроликів. Вони знову почали їсти траву, сонце прогрівало землю, і в ній стали рити гнізда мурахи. Перших метеликів завезли зі Швеції. Тепер їх у Британії близько 5 тис.

— Це неймовірний успіх біологів, — додає науковець. — Завдяки нашому досліду, природознавці зможуть уберегти популяції інших тварин, птахів і комах, що зникають.

Зараз ви читаєте новину «Відновили популяцію зниклих метеликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути