пʼятниця, 25 листопада 2011 10:18

Біологи з'ясували, що плід лікує серце вагітної матері

Біологи з'ясували, що плід лікує серце вагітної матері

Учені з США з'ясували, що стовбурові клітини плоду можуть відновлювати серце матері під час вагітності. Відкриття пояснює, чому половина жінок, в яких у процесі виношування з'являлась серцева недостатність, раптом видужували самі собою.

Нинішнє дослідження проводили на гризунах. Хіна Шодрі (Hina Chaudhry) з медичної школи Нью-Йоркського університету спочатку провела спарювання звичайних мишей з самцями, клітини організму яких виробляють зелений флуоресціюючий білок. У результаті половина зачатого мишачого потомства отримала клітини, які також виготовляли білок, що світиться. Завдяки цьому, вчені змогли простежити за проникненням клітин або навіть тканин плоду в тіло матері-миші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кейт Міддлтон вагітна - офіційно

Потім біологи ініціювали у вагітних самок інфаркт, а ще через два тижні вбили й провели розтин тварин. У ході дослідження в пошкоджених тканинах серця гризунів учені виявили флуоресціюючі клітини ембріонів. Ці клітини прискорили відновлення тканин серця, диференціювалися в клітини міокарда (м'язи) і судин.

Шодрі вважає, що цей процес взаємодопомоги плоду й самки з'явився в ході еволюції і закріпився, як перевага. Так як, допомагаючи серцю матері, потомство підвищує і свої шанси на виживання. Крім того, спорідненість клітин стає гарантією того, що організм матері не стане заперечувати допомогу "ззовні", не буде негативної реакції з боку імунітету самки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актриса Ліза Боярська вагітна першою дитиною

Переносити відкриття на людей поки рано. Але надія є - раніше біологи знаходили клітини плоду в нирках, печінці, легенях і навіть мозку вагітних жінок. Відомо, що майбутнє дитя також у змозі захистити матір від раку грудей.

Якщо припущення підтвердяться, то ембріональні стовбурові клітини для "лагодження" ушкоджених тканин серця матері можна буде отримувати з плаценти. Вона після пологів зазвичай викидається, а могла б стати необмеженим джерелом "запчастин".

Зараз ви читаєте новину «Біологи з'ясували, що плід лікує серце вагітної матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути