понеділок, 19 вересня 2011 11:30

Корейські математики запропонували алгоритм для боротьби із заторами

Корейські математики запропонували алгоритм для боротьби із заторами

Корейські математики запропонували алгоритм, який у теорії дозволяє позбутись заторів.

Згідно з найпростішими моделями руху потоку машин, існує три основних режими такого руху. Перший - вільний, при якому машини рухаються з максимальною швидкістю. Другий - щільний, коли машини змушені рухатися з однією (можливо, невеликою) швидкістю. Третій режим, при якому середня швидкість падає майже до нуля, - затор. Рівність нулю середньої швидкості в останньому випадку означає, що машина може поперемінно то рухатись, то стояти.

Перехід між режимами за відсутності будь-яких додаткових умов на рух автопотоку є об'єктом пильного вивчення математиків. Зокрема, на даний момент відомо, що ці переходи описуються вкрай складно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти назвали міста з найбільшими заторами

У рамках нової роботи було запропоновано додати в модель руху так звану локальну взаємодію - автомобіль "повідомляє" про швидкість і напрям свого руху оточуючим його машинам. За словами вчених, це припущення недалеке від істини - автомобілісти фактично повідомляють деякі деталі свого руху сусідам за допомогою стоп-сигналів і поворотників.

Алгоритм, запропонований математиками, вкрай простий. Машини, які в'їжджають у пробку, повинні залишати між собою і наступним автомобілем багато місця, а які виїжджають - менше (для цього ж і потрібно знати про рух інших машин). Як показує моделювання, подібний підхід дозволяє "розсмоктувати" затори.

Зараз ви читаєте новину «Корейські математики запропонували алгоритм для боротьби із заторами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути