середа, 31 жовтня 2012 12:51

Древню усипальню Мадаїн-Салех витесали зі скелі
12

Фото: Фото: kulturologia.ru

Мадаїн-Салех - найбільша пам'ятка стародавньої архітектури в Саудівській Аравії. Тут більше двох тисяч років тому було розташоване Набатейське місто Хегра. На згадку про нього історія зберегла для нас 131 масивну кам'яну гробницю (I століття до н. е. - I століття н.е.), на стінах усипалень досі можна прочитати епітафії.

Столицею Набатейського царства було місто Петра (територія сучасної Йорданії). Царство процвітало, оскільки розташовувалося на перехресті торгових шляхів посеред посушливій Аравійській пустелі, і втомлені купці обов'язково відвідували на своєму шляху Петру і Хегру. Набатейці ж славилися монополією на торгівлю пахощами, спеціями і прянощами. Після захоплення набатейського царства римлянами у 106 р. н.е. сухопутний торговий шлях був замінений на морський, який пролягав по Червоному морю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонер-вандал під час ремонту зіпсував національну пам'ятку часів Стоунхенджа

Хегра перестала бути центром торгівлі. Подальші відомості про це стародавнє місто фрагментарні: про нього згадують лише паломники, які подорожували у Мекку. Однак і в їх спогадах не йдеться про жителів Хегри, найчастіше згадуються легендарні гробниці з червоного каменю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На скутерах об'їздили всі пам'ятки Рима

Мистецтво набатейців розвивалася під впливом культур різних країн. "Приймаючи" торговців з усього світу, це місто увібрало в себе все найкраще, чого на той момент вдалося досягти людській цивілізації. Це відбилося, в першу чергу, на архітектурі: привертають увагу фасадні прикраси на гробницях, де поряд з власним художнім стилем набатейців, можна побачити елементи, запозичені у народів Ассирії, Фінікії, Єгипту та елліністичної Олександрії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території Печерської Лаври знесли пам`ятку архітектури

Мадаїн-Салех офіційно отримав статус туристичного об'єкта у 1972 році, а в 2008 році унікальні гробниці потрапили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відзначимо, що це перший подібний об'єкт на території Саудівської Аравії.

 

Зараз ви читаєте новину «Древню усипальню Мадаїн-Салех витесали зі скелі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути