середа, 28 жовтня 2009 11:02

До Великого вибуху розмір Всесвіту не перевищував 10 сантиметрів

  Проект майбутнього космічного телескопа
Проект майбутнього космічного телескопа
До моменту Великого вибуху весь Всесвіт можна було б утримати в долонях - її розмір не перевищував десять сантиметрів, сказав лауреат Нобелівської премії з фізики, астрофізик з Центру космічних польотів імені Годдарда Джон Мазер (John Mather), виступаючи у вівторок з онлайн-лекцією.

"Невеличка частина матерії - десять сантиметрів, можливо, стала всім Всесвітом, який розширюється, що ми зараз спостерігаємо. Це здається неймовірним, але це єдина теорія, яка може пояснити всі аспекти", - сказав Мазер.

Він нагадав, що творець теорії відносності Альберт Ейнштейн спочатку не вірив у розширення Всесвіту і лише роботи російського математика Олександра Фрідмана, а потім інших вчених переконали його в тому, що Всесвіт не може бути стаціонарним.

Говорячи про те, яким чином Всесвіт, який спостерігається, міг вміститися в такий малий об"єм, Мазер відзначив, що Всесвіт по суті складається з порожнечі.

"Зірки знаходяться на дуже великій відстані одна від одної. Атоми теж практично порожні - ядро атома дуже маленьке в порівнянні з самим атомом. Розрахунки показують, що це не так неймовірно, щоб вся сучасна Всесвіт сталася з дуже невеликого обсягу первинної матерії", - сказав учений.

Він зазначив, що проект майбутнього космічного телескопа "Джеймс Вебб", одним з учасників якого він є, покликаний "заглянути в минуле", наблизитися до моменту Великого вибуху.

За матеріалом: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «До Великого вибуху розмір Всесвіту не перевищував 10 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути