Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2008 09:24

Чумацький Шлях приховує сотні невідомих планет

 У  Сонячній системі можуть бути сотні невідкритих світів, а в нашій галактиці можуть знаходитися кілька планетних систем, аналогічних сонячній, заявляють американські астрономи.

Їх висновки підтверджує недавнє відкриття - на відстані 5 тисяч світлових років від Землі була виявлена зменшена версія Сонячної системи. У цій системі, на думку учених, навколо зірки обертаються газові гіганти, які формувалися так само, як і колись Юпітер і Сатурн.

Подібні планетарні системи може мати половина розташованих у Чумацькому Шляху зірок, аналогічних Сонцю, заявляють учені з Університету Арізони. Проте у цих планетарних системах можуть йти процеси, що відрізняються від тих, які могли б привести до утворення Землі. Як вважають астрономи, недосліджені частини галактики приховують сотні світів.

Подальші дослідження допоможуть астрономам краще зрозуміти процес утворення планет. Поки фахівці спостерігають за зірками, чия маса близька до маси Сонця: наймолодші з них мають ореол з космічного пилу. Можливо, саме цей пил і формує планети.

Розсовуючи "межі" Сонячної системи, астрономи говорять не про дев"ять планет, а про сотні, якщо не тисячі небесних тіл, про які людство зможе дізнатися згодом.

Безліч планет, які не поступаються за розміром Плутону, вже виявлена у поясі Койпера - області Сонячної системи, що знаходиться за орбітою Нептуна.

Деякі з нових планет у складі сонячної системи знаходяться в хмарі, що оточує систему, і можуть бути покриті льодом через віддаленість від Сонця, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Чумацький Шлях приховує сотні невідомих планет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути