Ексклюзиви
четвер, 15 жовтня 2009 11:42

Астрономи знайшли карликову галактику біля Чумацького Шляху (ВІДЕО)

Астрономи знайшли карликову галактику біля Чумацького Шляху (ВІДЕО)
Астрономи з Європейської південної обсерваторії (ESO) сфотографували карликову галактики NGC 6822, відому також як галактика Барнарда. Знімки та короткий їх опис доступні на сайті ESO.

NGC 6822 розташовується на відстані 1,6 мільйонів світлових років від Землі в сузір"ї Стрільця. Галактика Барнарда лежить у так званій локальній групі галактик - невеликому скупченні (близько 30 галактик), куди входить Чумацький Шлях. Галактики в цьому скупченні тримаються разом завдяки гравітаційній взаємодії один з одним.

На нових знімках добре видно неправильну форму NGC 6822, що є результатом взаємодії з сусідами. Незважаючи на невелику кількість зірок (близько 10 мільйонів проти 400 мільярдів в Чумацькому Шляху) скупчення добре видно. Частково це пов"язано з великою кількістю молодих світил, які постійно народжуються в галактиці. Зокрема, на знімках добре видно "червону пляму" - це туманність, де йдуть інтенсивні процеси зореутворення.

Нові фотографії були зроблені за допомогою 2,2-метрового телескопа, встановленого в обсерваторії La Silla в Чилі. Це одна з трьох основних обсерваторій ESO. Інші два - це Paranal і Chajnantor. Зокрема, в першій обсерваторії встановлений VLT - комплекс з восьми телескопів.

В даний час в ESO розробляє проект великого телескопа E-ELT з діаметром дзеркала 42 метри.

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли карликову галактику біля Чумацького Шляху (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути