неділя, 19 травня 2024 05:50

День святих жінок-мироносиць: що сьогодні заборонено робити чоловікам

День святих жінок-мироносиць: що сьогодні заборонено робити чоловікам
В день жінок-мироносиць є багато заборон для чоловіків Фото: pinterest

19 травня - День святих жінок-мироносиць, які стали першими очевидцями воскресіння Христа.

Жінок-мироносиць щорічно згадують у третій тиждень після Великодня. Це жінки, які присвятили себе служінню Христу, були поруч з Ісусом Христом у хвилини розп'яття, підтримували Діву Марію і слідували за тілом Господа до гробниці.

У народному календарі 19 травня - свято Іван Довгий. Цього дня прийнято садити огірки.

Прикмети

роси багато зранку - буде багатий урожай огірків;

роси мало - до дощу;

туман випав - дощу не буде, але будуть гриби.

Що не можна робити

Думати про погане, плакати й сумувати, а також лінуватися й байдикувати, святий Іоан був трудівником, терпіти не міг ледарів і зневіри. У день дружин-мироносиць забороняється сваритися й підвищувати голос на жінок, а також суперечити їм.

Народні прикмети радять відкласти будь-яку роботу, але можна садити рослини. Не радять цього дня стригти волосся і нігті, а також брати або давати в борг хліб і сіль - це до безгрошів'я.

Що можна робити

У преподобного Іоана просять зцілення від хвороб, зокрема й тяжких.

У храмах у день дружин-мироносиць відбуваються святкові богослужіння. Зазвичай вітають жінок, дарують їм квіти, дякують за працю, турботу і гармонію в сім'ї. Головною в цей день вважається бабуся або мама, а всі інші зобов'язані їх у всьому слухатися.

Наші предки називали свято дружин-мироносиць "Бабин тиждень" - жінки збиралися на посиденьки, готували пироги, млинці, налисники, накривали смачний стіл, пригощали сусідів і знайомих.

Згідно з прикметами, все добро, зроблене сьогодні, повернеться в подвійному розмірі, а рік буде хлібним і ситним.

Цього року День жінок-мироносиць українці відзначають 19 травня. Це перехідне церковне свято, бо його дата прив'язана до святкування Великодня. День жінок-мироносиць завжди припадає на третю неділю після Воскресіння Христового.

Серед жінок-мироносиць Марія Магдалина особливо виділялася своїми відданістю та вірою. Про неї можна зустріти багато розповідей в Євангелії. Також серед жінок-мироносиць згадують Марію Клеопову, яка була матір'ю майбутнього євангеліста Матвія. Всі ці жінки зреклися свого минулого і пішли за Ісусом Христом як за Учителем. У момент розп'яття вони були поруч і підтримували Богородицю. Пізніше також супроводжували тіло Ісуса до гробниці. Апостоли розбіглися в страху, адже боялися, що їх будуть переслідувати за сповідування християнства. Жінки натомість залишилися вірними, бо відчували, що дбають не про простого покійника, а про того, хто стане Переможцем смерті.

Зараз ви читаєте новину «День святих жінок-мироносиць: що сьогодні заборонено робити чоловікам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути