четвер, 28 травня 2009 17:19

Чорну дірку застукали під час "обіду"

Чорну дірку застукали під час "обіду"

Астрономам вдалося "побачити" околиці надмасивної чорної дірки в центрі галактики 1H0707-495 в період інтенсивного поглинання діркою матерії.

Стаття дослідників з"явилася в журналі Nature, а її короткий зміст приводить портал Space.com. Спектральний аналіз випромінювання дозволив встановити, що в центрі даної галактики присутня велика кількість заліза.

Відкриття було зроблене за допомогою орбітальної рентгенівської обсерваторії XMM-Newton Європейського космічного агентства. Рентгенівське випромінювання випускає матерія, яка перед тим, як бути поглиненою діркою, розгониться до близькосвітлових швидкостей.

Використовуючи зібрані дані, учені змогли визначити, що маса дірки лежить в межах від 3 до 5 мільйонів сонячних. При цьому, за словами вчених, швидкість поглинання матерії майже досягає граничного теоретичного значення, яке складає трохи більше двох земних мас на годину.

Зовсім недавно у дрібних родичів надмасивних чорних дірок - чорних дірок зоряної маси ученим вдалося виявити природний механізм регуляції швидкості росту. З"ясувалося, що зайву "їжу" від чорної дірки постійно відносять джети (струмені газу) і зоряний вітер.

За матеріалом Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Чорну дірку застукали під час "обіду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути