пʼятниця, 12 грудня 2008 10:02

У центрі нашої галактики знаходиться гігантська чорна дірка

У центрі нашої галактики знаходиться гігантська чорна дірка

Німецькі вчені довели існування в центрі галактики Чумацький Шлях чорної діри, яка в чотири мільйони разів важче Сонця. Астрономи з Німеччини опублікували результати свого дослідження в журналі Astrophysical Journal.

Вчені зробили висновок про наявність чорної діри, вивчаючи рух 28 зірок, які оберталися в центрі чумацького Шляху. Для цього використовувалися телескопи Європейської південної обсерваторії, які знаходяться в Чилі.

За словами вченого, з Королівського астрономічного товариства Роберта Массі, галактики, найімовірніше, формуються навколо гігантських чорних дір, як перлина утворюється навколо піщинки. Ніщо не в силах протистояти гігантському гравітаційному тяжінню чорних дір, в тому числі сонячне світло.

"Хоча ми вважаємо, що чорні дірки - штука досить небезпечна, і краще біля них не перебувати, вони можуть відігравати важливу роль у формуванні галактик, не тільки нашої, а й усіх галактичних систем", - говорить Роберт Массі.

"Вони можуть збирати матерію разом, і це створює умови для формування зірок, - говорить вчений. - Саме таким чином могло з"явитися перше покоління зірок і галактик".

За словами дослідників з німецького Інституту неземною фізики імені Макса Планка, чорна дірка знаходиться на відстані 27 тис. світлових років від Землі.

"Найбільш важливий підсумок нашого 16-річного дослідження - цей той факт, що ми отримали найкращі на даний момент експериментальні докази існування гігантських чорних дір", - заявив голова групи дослідників, професор Рейнхард Гензель.

"Орбіти зірок у центрі галактики говорять про те, що розташована в центрі концентрація маси, яка в чотири мільйони рази перевищує масу Сонця, безперечно, є чорною дірою", - зазначив вчений.

Дані про існування чорної діри в Чумацькому Шляху існували і раніше, однак дослідження німецьких вчених є одним з найбільших у цій галузі.

Нагадаємо, в жовтні дані з телескопа Spitzer, дозволили встановити, що надмасивні чорні дірки в ядрах галактик існували вже через два мільярди років після Великого вибуху, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «У центрі нашої галактики знаходиться гігантська чорна дірка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути