четвер, 04 вересня 2008 17:56

Астрономи вперше роздивилися чорну діру в центрі Чумацького Шляху

Астрономи вперше роздивилися чорну діру в центрі Чумацького Шляху

Астрономам із Центру астрофізики в Гарварді з допомогою віртуального телескопа вперше вдалося розгледіти околиці чорної діри в центрі нашої Галактики Чумацький Шлях.

"Досі ніхто ще не бачив центра нашої Галактики в такому наближенні. Нам вдалося підійти дуже близько до межі чорної діри", - заявив доктор Джонатан Вейнтрауб.

Як відомо, чорні діри утворюються під час колапсу масивних зірок. При цьому гравітація на околицях чорної діри настільки велика, що її не можуть залишити ніякі об"єкти.

У центрі багатьох галактик, на думку астрономів, існують супермасивні чорні діри, що сформувалися під час колапсу центральної частини галактики.

Варто зазначити, що найближча від нас чорна діра перебуває в центрі Чумацького Шляху на відстані 26 тисяч світлових років від Землі в районі об"єкта Стрілець A. Саме за цією дірою й спостерігали астрономи, використовуючи радіотелескопи в Аризоні, Каліфорнії й на Гавайях. Усі пристрої були об"єднані в один віртуальний телескоп з можливістю збільшення, що в тисячу разів перевищує збільшення космічного телескопа Hubble.

Вчені з"ясували, що розмір об"єкта Стрільця А - 50 мільйонів кілометрів, або одна третина від відстані між Сонцем і Землею. Поміж тим, фахівці побудували комп"ютерну модель цієї області Галактики, в яку входять: центральна частина чорної діри, газ і газові струмені, що обертаються навколо неї та виштовхуються зі швидкістю наближеною до швидкості світла.

А астрономи із Чилі й США, дослідивши розподіл речовини в теперішньому й минулому Всесвіту, виявили критичну масу чорних дір, більше якої вони рости не можуть, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Астрономи вперше роздивилися чорну діру в центрі Чумацького Шляху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути