субота, 09 вересня 2017 16:23

Без морозива і парфумів: світ переживає дефіцит ванілі

Без морозива і парфумів: світ переживає дефіцит ванілі
Дефіцит ванілі викликали несприятливі природні умови на Мадагаскарі cvetu.com.ua

Дефіцит ванілі на світовому ринку поставив під загрозу виробництво традиційного морозива. Ціни на ваніль виросли до рекордних позначок, які в десятки разів перевищують колишній рівень.

Ваніль широко використовується для виготовлення десертів і алкогольних напоїв, а також в тютюновій і парфумерній промисловості.

За даними організації Eurovanille, ціна стручків ванілі раніше цього літа перевищила 600 доларів за 1 кг проти 25 в 2011 році. У серпні вона повернулася до позначки приблизно 500 доларів за 1 кг, але обсяги поставок і якість товару залишаються нижче звичних показників.

Дефіцит викликали несприятливі природні умови на Мадагаскарі, найбільшому постачальнику натуральної ванілі на світовий ринок (80-85%). Більше третини останнього врожаю було знищено через посуху і тропічний циклон Енаво, які вирували на острові.

Найбільше від дефіциту постраждали дорогі сорти морозива і ремісниче виробництво (для дешевих ласощів вже давно використовують штучні ароматизатори). Ряд виробників в Європі і США змушені прибрати ванільне морозиво з меню.

Іншим компаніям довелося істотно підняти на нього ціни. Так, Nestle підвищила вартість морозива Movenpick в Швейцарії на 2,5% в цьому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 причини їсти морозиво у спеку

У ряді регіонів США ваніль через дефіцит перестали продавати на вагу, і замість 120-140 стручків на фунт (1 фунт = 453 г) виробники ванільного екстракту і морозива тепер закуповують партії по 25 стручків.

Eurovanille обіцяє оцінити перспективи врожаю на наступний рік в жовтні-листопаді, коли почнеться сезон цвітіння ванільних ліан на Мадагаскарі.

Нещодавно світ пережив період істотного надвиробництва ванілі, оскільки на тлі високих цін 2003 року більше мадагаскарських фермерів переключилися на неї. Обвал цін і низький попит розорили багатьох виробників, які спалили посадки ванілі і повернулися до більш вигідних культур.

Зараз ви читаєте новину «Без морозива і парфумів: світ переживає дефіцит ванілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути