Ексклюзиви
вівторок, 13 липня 2010 11:17

Астрономи знайшли в космосі "птаха, який помирає" (ФОТО)

Автор: Spacetelescope
 

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" сфотографували в космосі протопланетарну туманність IRAS 19475 +3119, яка має форму птаха.

Протопланетарна туманність IRAS 19475 +3119 розташована в сузір'ї Лебедя і розташована на відстані 15 тисяч світлових років від Сонячної системи. Вона є результатом згасання схожої на Сонце зірки - ближче до кінця свого життя такі об'єкти перетворюються на червоних гігантів. Коли як у таких зірочок закінчується "паливо", вони починають скидати зовнішні шари своєї атмосфери в космічний простір.

У результаті навколо холодної зірки утворюється велика хмара теплого (теж відносно) пилу. Астрономи можуть фіксувати як яскраве випромінювання, що надходить від світила, так і інфрачервоне світло, яке випромінюється пилом. З плином часу кількість матерії, яка викидається зіркою, збільшується, і вона починає інтенсивно випускати випромінювання, розігріваючись під впливом ультрафіолету, що надходить від свтила.

Такі об'єкти добре помітні в телескопи і отримали назву планетарних туманностей (назва пов'язана з тим, що туманності дуже схожі на віддалені планети Сонячної системи Уран і Нептун, які можна побачити через невеликі телескопи).

Об'єкт IRAS 19475 +3119 ще не досяг стадії планетарної туманності і є так званою протопланетарною туманністю.

Нещодавно інший колектив астрономів виявив планетарну туманність, яка також має незвичайну форму - вчені зафіксували в сузір'ї Мухи велетеньку двійку.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли в космосі "птаха, який помирає" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути