пʼятниця, 18 червня 2010 20:32

Астрономи знайшли наймолодшу зорю

Астрономи знайшли наймолодшу зорю

Вчені виявили в космосі об'єкт, який, ймовірно, є наймолодшою з відомих астрономам зірок. Стаття астрономів з'явилася в журналі Astrophysical Journal.

Об'єкт L1448-IRS2E розташований в регіоні зореутворення у сузір'ї Персея, який віддалений від Сонячної системи на 800 світлових років. Яскравість об'єкта приблизно в десять разів менша за яскравість Сонця. Саме тому вчені вважають, що L1448-IRS2E ще не перетворився на повноцінне світило, випускає яскраве випромінювання. На думку фахівців, знайдений ними об'єкт знаходиться між стадіями "недозірки" і "протозірок".

"Вихідний матеріал" для народження зірки - це хмара газу, яке поступово ущільнюється: окремі молекули притягуються одна до одну, утворюючи все більш щільні освіти, які, відповідно, починають з більшою силою притягати нові молекули. Поступово маса згустку, що утворюється, стає достатньою великою для того, щоб усередині нього почали відбуватись термоядерні реакції.

Поки майбутня зірка ще має вигляд розрідженої хмари, можливо, з деякою кількістю згустків, вона дає мало випромінювання. Але коли первинні згустки доростають до більш-менш значного розміру, "протозірок" починає випускати потоки газу, що рухаються з високою швидкістю. Астрономи виявили, що від L1448-IRS2E йдуть саме такі потоки, хоча за іншими ознаками цей об'єкт ще перебуває на ранній стадії формування "недозірки".

Минулого року інший колектив астрономів виявив, що зірки можуть формуватися і за іншим механізмом. Спостерігаючи хмару Cepheus B, що складається в основному з холодного водню, вчені показали, що світила можуть народжуватися під впливом випромінювання вже зрілою великої зірки, яка розташована неподалік.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли наймолодшу зорю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути