Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2010 09:54

Астрономи знайшли найважчу нейтронну зірку

Астрономи знайшли найважчу нейтронну зірку

Американські астрономи відкрили найважчу нейтронну зірку з нині відомих науці.

Астрономічне тіло, назване PSR J1614-2230, розташоване приблизно в 3 тис. світлових років від Землі і сягає всього 19,3 кілометра в діаметрі. При цьому маса нейтронної зірки еквівалентна 1,97 маси Сонця, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Це рекордно великий показник. Колишній становив 1,67 маси Сонця. Маси більшості відомих нейтронних зірок близькі до 1,44 маси Сонця.

"Ми навіть не припускали, що нейтронні зірки можуть бути настільки важкими. Переконатися у зворотному було вражаюче", - повідомив у середу Пол Деморест з Національної радіоастрономічної обсерваторії США.

Обсерваторія базується в штаті Вірджинія і має філії в штатах Аризона і Нью-Мексико.

Подібні зірки є одним з кінцевих продуктів своєї еволюції.

Характерні ознаки - це малий розмір (20-30 км в діаметрі) при високій середній щільності і величезній масі. Вони випускають радіоімпульси і швидко обертаються навколо власної осі.

Зірка PSR J1614-2230 не стала виключенням. Вона робить повний оборот навколо осі за три тисячних секунди. Належить до категорії подвійних зірок.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що астрономи з Європейської південної обсерваторії виміряли відстань до найбільш далекої галактики і найбільш віддаленого відомого людині об'єкта. Він розташований у більш ніж 13 мільярдах світлових років від Землі. Ми бачимо його таким, яким він був лише через 600 мільйонів років після Великого вибуху.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли найважчу нейтронну зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути