вівторок, 19 жовтня 2010 16:28

Астрономи побачили, як помирає зірка

Астрономи побачили, як помирає зірка

Орбітальний телескоп "Хаббл" сфотографував планетарну туманність NGC 6210 - хмару газу, скинуту вмираючої зіркою. Знімок у високій роздільній здатності і його опис доступні на порталі Space.com.

Об'єкт NGC 6210 розташований в сузір'ї Геркулеса і віддалений від Землі на відстань 6,5 тисяч світлових років. Оптика приладу дозволила астрономам одержати зображення внутрішньої частини туманності з дуже високим ступенем деталізації.

Планетарні туманності утворюються, коли зірки, які нагадують Сонце, досягають завершальних стадій свого життя. Після скидання газових оболонок таке світило нерідко перетворюється на білого карлика - саме такий об'єкт перебуває в центральній частині туманності NGC 6210.

Зазвичай планетарні туманності мають округлі обриси, проте в деяких випадках їх форма може бути досить незвичайною. Наприклад, недавно астрономам вдалося сфотографувати планетарні туманності, що нагадують вмираючого птаха і гігантську двійку.

За матеріалами Лента.ру
Зараз ви читаєте новину «Астрономи побачили, як помирає зірка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути