Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2007 18:35

Від Боголіпа починаються приморозки

З вересня, понеділок — апостола Фадея, який був одним із 70 учнів Ісуса Христа. Проповідував у Сирії, Месопотамії, Едессі. Заснував церкву в Бейруті, де й помер 44 року.

В Україні до цього дня закінчували обмолочувати хліб: "На Тадея святого — в селянина хліба много".

4 вересня, вівторок — мучеників Агафоника, Зотика, Феопрепія (Боголіпа), Акандина, Северина, Зинона та інших, що прийняли смерть за Христа в часи правління імператора Максиміана (284–305).

За народними спостереженнями, від Боголіпа з"являються перші приморозки. Починає літати павутиння. Якщо воно чіпляється за рослини — на тепло. Мало павутиння — на суху осінь.

5 вересня, середа — день пам"яті мученика Луппи. Близько 306 року був страчений за боротьбу з язичництвом.

На Луппи гуцули справляли свято вовків. Остерігаючись нападу хижаків і на знак пошани до них, пастухи цього дня не робили нічого, крім доїння корів та овець. Починає облітати листя з осики. Примічали, якщо лист лягає горілиць — зима буде холодною, долі — теплою. Пізній падолист віщує суху осінь.

6 вересня, четвер — священномученика Євтихія з міста Севастії Палестинської. Він був учнем апостола Івана Богослова. З апостолом Павлом проповідував у різних країнах. Витерпів багато мук за християнську віру. Одного разу на святого випустили лева. Але звір не зачепив Євтихія, а заговорив людським голосом, вихваляючи Господа. У рідному місті прийняв мученицьку смерть від меча.

Дощ цього дня віщує погожу осінь і щедрий урожай наступного року.

7 вересня, п"ятниця — перенесення мощей святого Варфоломія. Апостол Варфоломій 71 року постраждав за Христа в Албанії Вірменській — в околицях теперішнього Баку, столиці Азербайджану.

Починається посів озимини: "Прийшов Варфоломій — жито на зиму сій". Закінчується збір білих грибів. На Варфоломія лелеки відлітають до теплих країв.

8 вересня, субота — мучеників Адріана та Наталії. Молоде подружжя жило в Никомидії Вифінській на початку ІV cт. Начальник судової палати Адріан, спостерігаючи за стражданнями мучеників за віру, визнав Христа. Він сам записав себе до списку християн, за що був підданий жорстоким тортурам. Його дружина-християнка Наталія померла невдовзі. її шанують як мученицю, виснажену стражданнями.

9 вересня, неділя — преподобного Пимена Великого. Разом із братами жив у пустелі в Єгипті. Один із найбільш уславлених християнських пустельників. Маючи гострий розум і почуття гумору, прославився своїми мудрими повчаннями й афоризмами. За скромність, правдивість і самовіддане служіння Богові отримав ім"я Великого. Помер у 110 років (340–450).

Зараз ви читаєте новину «Від Боголіпа починаються приморозки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути