пʼятниця, 23 травня 2008 15:00

В Україні заборонили виловлювати дельфінів

Із 25 квітня в Україні на три роки заборонили виловлювати дельфінів. Про це йдеться в наказі Міністерства охорони навколишнього середовища.

В акваторії Чорного й Азовських морів є три види цих тварин: білобочки, афаліни й азовки. Вони занесені до Червоної книги України, Червоної книги Чорного моря, Міжнародної Червоної книги.

— Уже тривалий час в Україні немає промислового полювання на дельфінів, — каже Володимир Домашлінець із профільного міністерства. — До цього року тварину можна було вилучити з води та надати їй допомоги, якщо поранена. Але до нас звернулися громадські організації. Заявили, що під виглядом порятунку дельфінів використовують у комерційних цілях для дельфінаріїв і зоопарків. Тому ми взагалі заборонили вилучати тварин із їх природного середовища.

Нині в українській акваторії Чорного й Азовського морів живе приблизно 10 тис. дельфінів. Точного підрахунку не робили. Для цього потрібні великі кошти та залучення всіх країн, що мають вихід до моря. В Україні в неволі утримуються понад 100 тварин. Окрім шоу в дельфінаріях, їх використовують як джерело екзотичного м"яса. Також ціниться дельфінячий жир.

— Раніше як дельфінів вилучали з води: вони потрапляли до рибальських сіток, починали задихатися або сильно ранилися, — каже Володимир Григорович. — Їх витягали на судно та надавали допомогу. Також часто вони самі викидаються на берег. Дельфінів знаходять і рятують. Буває, що поранення тяжкі, і тварин треба транспортувати до спеціального закладу.

Наразі з науково-дослідною метою можна збирати останки загиблих дельфінів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні заборонили виловлювати дельфінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути