четвер, 09 серпня 2007 18:23

В Україні можна буде побачити зоряний дощ

Щороку в період із 17 липня по 24 серпня Земля проходить через хвіст комети Свіфта-Тутля. Він складається з обломків та пилу. Їхні частинки, падаючи в земну атмосферу, згоряють. Це супроводжується численними спалахами — метеорами. Із Землі здається, що починається зорепад.

Цього року зірковий дощ найкраще буде видно в ніч із 12-го на 13 серпня — як буде молодик. За одну годину в небі засвітиться 50–100 спалахів.

— Через те, що комета Свіфта-Тутля перебуває неподалік від сузір"я Персея, серпневий метеорний потік називають персеїдами, — розповідає "ГПУ" професор астрономії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Клим Чурюмов. — Зорепад відбувається лише за умови, якщо Земля входить у згущення кометних порошинок.

— В Україні подивитися на зорепад можна буде з десятої вечора до четвертої ранку. Але він не буде грандіозним. За весь час упаде десь шістдесят метеорів, — розповідає астроном Анатолій Казанцев. — До Землі вони не долетять. За 100 кілометрів від неї метеори випаровуються.

Пік зорепаду персеїдів цьогоріч припадає на період із 8.00 до 10.30 ранку понеділка за київським часом. В Україні небо вже буде світлим, тому спостерігати за метеорним потоком зможуть лише радіоастрономи.

Найкраще зорепад бачитимуть у Північній та Південній Америці. Там падатиме по 100 метеорів на годину.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можна буде побачити зоряний дощ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути