четвер, 17 травня 2007 17:13

У понеділок пригощають мандрівників

Іоанна Богослова згадують під час служб у храмах у понеділок, 21 травня. Він був одним із 12 апостолів Христа. За Сином Божим пішов разом зі своїм братом Яковом. Перед смертю Ісус доручив Іоаннові піклуватися про Діву Марію. Апостол служив їй до Успіння Божої Матері.

Потому проповідував у Ефесі (зараз Туреччина). Звідти Іоанна відправили на заслання на острів Патмос в Егейському морі. Там він написав "Одкровення" (Апокаліпсис). За кілька років апостол повернувся до Ефеса. Там же просив поховати його.

Коли за деякий час учні Іоанна розкрили могилу учителя, тіла там не було. Кажуть, кожного року в день смерті апостола могила покривалася тонким шаром цілющого праху.

До свята Іоанна селяни печуть "обітні" пироги для мандрівників та бідняків. Із пирогами виходять на перехрестя та моляться, щоб Бог послав когось розділити трудовий хліб. Добре, коли зустрічають перехожого. Якщо ж ні — Господь гнівається на сім"ю. Тоді хлібом годують пташок.

За апостола Симона моляться в середу. В його домі Христос зробив своє перше чудо — перетворив воду на вино. Після цього Симон пішов за Ісусом. По смерті Сина Божого проповідував у Єгипті, Лівії, Британії. В Абхазії його розіп"яли на хресті.

У суботу напередодні Трійці традиційно поминають померлих родичів та знайомих. Вважається, що чим більше згадують людину, тим більше земних гріхів прощається їй на небі. У храмах пишуть записки на літургію чи панахиду. Окрім молитви, померлих поминають милостинею. Влаштовують обіди, на які запрошують бідних.

День Святої Трійці (П"ятидесятниця) відзначають у неділю. Це одне з 12 найголовніших свят. Святкують його на 50-й день після Великодня.

За легендою, саме тоді на апостолів Христових зійшов Святий дух у вигляді огненних язиків. Потому учні Ісуса стали славити його на різних мовах, яких раніше не знали. Відтоді християн ставало більше.

Трійцю вважають святом установлення церкви Христової. Цього дня прикрашають оселі квітами і зеленим листям — символом життя та відродження.

Якщо на П"ятидесятницю дощить — буде багато грибів, говорить народна мудрість.

Зараз ви читаєте новину «У понеділок пригощають мандрівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути