Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 07:50

З-під квартири Лілії Гончаренко вивезли шість вантажівок сміття

Автор: HK.NPU.GOV.UA
  Учасник рейду харків’янин Євген Зуб знімає на телефон умови, в яких жила Лілія Гончаренко з трьома дітьми і матір’ю. Навколо — купи сміття й собачі випорожнення. Малечу з родини вилучили. В поліції відкрили кримінальне провадження за злісне невиконання батьківських обов’язків
Учасник рейду харків’янин Євген Зуб знімає на телефон умови, в яких жила Лілія Гончаренко з трьома дітьми і матір’ю. Навколо — купи сміття й собачі випорожнення. Малечу з родини вилучили. В поліції відкрили кримінальне провадження за злісне невиконання батьківських обов’язків

— Мати, баба і діти живуть у квартирі, заваленій сміттям і випорожненнями собак. Таргани купами падають на голови, сморід. Схоже, собак убивали прямо в квартирі та їли, — говорить харків'янин 38-річний Євген Зуб. На телефон зняв умови, в яких 30-річна Лілія Гончаренко жила з трьома дітьми й матір'ю Лідією, 57 років.

Їхня квартира — єдина на верхньому із двох поверхів старого будинку в центрі Харкова. До неї ведуть круті вузькі сходи, завалені відходами — пластиковими пляшками, папером, ганчір'ям.

— Навесні комунальники вивезли отсюда три КамАЗи сміття. Невозможно було пройти, — каже сусідка з першого поверху 62-річна Євдокія.

Наприкінці січня до поліції подзвонив чоловік. Почув, як дів­чинка з цього дому кличе на допомогу.

— Із службою у справах дітей ми навідалися в квартиру. Лишати дітей у тих умовах було небезпечно, — розповідає 46-річний Олександр Сало, інспектор ювенальної превенції з обласної поліції.

Першою до поліцейських вибігла 11-річна Юлія. Вона не ходила до школи, не гуляла надворі. За 2-річним Данилом та Марією, 4 роки, правоохоронці повернулися за тиждень.

Удома хлопчик ходив у памперсі, дівчинка — в трусах. У квартирі не знайшлося для них одягу. Під час вилучення фельдшери "швидкої" загорнули дітей у ковдру й жилетку.

— У них давно відключили воду й каналізацію. Опалення теж нема, — розповідає сусідка Євдокія. — Грілися за щьот собак. Каждому по собакє — і лягали спать. В них нєту опалення. Там 24 часа в сутки горіла камфорка газова. Діти постоянно голодні. Плакали, а собаки собі завивали. То Ліля виводила псов на уліцу й била, пока кров не побачить.

У поліції відкрили кримінальне провадження.

— За злісне невиконання батьківських обов'язків матері загрожує до п'яти років в'язниці, — говорить Олександр Сало.

У Лілії — п'ятеро дітей. Старший 13-річний син живе з батьком — колишнім поліцейським. У молодшого Данила була сестра-близнючка. Померла 5-місячною. Лілія смерть доньки заперечує. Каже, вона загубилася.

Раніше жінка з дітьми і матір'ю жила в Києві, Одесі. У вересні позаторік повернулися до Харкова. Старша дівчинка не пішла до школи. Директорка звернулася до соціальних служб. Ті подали до суду матеріали для позбавлення Лілії Гончаренко батьківських прав. На засідання вона не з'являється, їх переносять.

— Жінки нікого в квартиру не пускали. Було складно забрати дітей, — говорить 69-річна Світлана Горбунова-Рубан, заступниця міського голови у соціальних справах. — Поводяться і виглядають дорослі пристойно. Розмовляють ввічливо. Якщо не бачити їхню квартиру, ніколи не подумаєш, що в них таке твориться.

До соціальних служб з'явилися питання у прокуратури.

— Перевіряємо, чи мала місце службова недбалість, — каже речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко, 32 роки.

Дітей відправили в лікарню. П'ятьох собак забрали волонтери.

— Ми перевірили, малюки здорові, — розповідає начальник обласної служби у справах дітей 52-річна Ольга Шевченко. — Далі суд повинен вирішувати. Після того зможемо їх віддати або в прийомну родину чи під опіку, або до дитячого будинку сімейного типу.

Лілія з матір'ю лишилися в квартирі. Сторонніх не впускають, ні з ким не спілкуються. З під'їзду комунальники вивезли ще три вантажівки сміття.

— Якщо жінки наведуть порядок і дбатимуть про дітей, то малечу їм можуть повернути, — каже Світлана Горбунова-Рубан.

— Порядку в них нікагда не буде, — говорить сусідка. — Кажуть, то неблагородне дєло — прибирать.

Зараз ви читаєте новину «З-під квартири Лілії Гончаренко вивезли шість вантажівок сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути