четвер, 27 березня 2008 07:04

Зоя Горячкіна не може отримати тисячу гривень

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Вінничанка Зоя Горячкіна протягом п’яти років не виходить з власної квартири. У жінки не зростаються переломи стегнових кісток
Вінничанка Зоя Горячкіна протягом п’яти років не виходить з власної квартири. У жінки не зростаються переломи стегнових кісток

90-річна вінничанка Зоя Горячкіна не може отримати 1 тис. грн компенсації знецінених вкладів Ощадбанку. Жінка хворіє, протягом п"яти років не виходить із квартири на другому поверсі. Пересувається на інвалідному візку.

Зоя Володимирівна не відчиняє дверей — не вірить незнайомим. Допомагає 40-річний сусід Петро Мазуренко, який купує пенсіонерці продукти.

— Кілька місяців тому бабку обікрали, — пояснює чоловік. — Сказали, що меду з соцзабезу принесли. Доки вона шукала банки, з-під подушки потягли півпенсії — 400 гривень.

Жінка мешкає сама. Чоловік помер, дітей не має, доросла падчірка живе окремо. Раз на тиждень приходить соцпрацівниця прибрати у квартирі. Під стінкою розстелене ліжко, на стільцях лежать документи, окуляри, тепла кофтинка, на підлозі — валянки. У кутку воркочуть два голуби. Зоя Володимирівна підібрала їх на балконі, коли ті замерзали. Обіцяє влітку випустити.

— Я — учасник війни, інвалід другої групи, — жінка починає плакати. — П"ятдесят років машиністкою робила, сльози на книжку складала, а не гроші. Півтори тисячі мала. А вони й того не дають. Сказали нотаріусу дати двісті рублів! А чого маю приватних кормити? А де наш, казьонний?

Щоб отримати компенсацію, Зоя Володимирівна має написати доручення на родича чи працівника відділу соціального захисту. Документ повинен завірити нотаріус.

Доки шукала банки, з-під подушки потягли 400 гривень

— За його виклик додому треба заплатити мінімум 150 гривень, — обурюється Олег Хохлов, двоюрідний племінник Горячкіної. — А ще, кажуть, пошті треба заплатити за доставку грошей додому, працівникам ЖЕКу — за реєстрацію доручення. Виходить, бабка має віддати гривень 200–250! А тоді ще й мені в чергах стояти.

Керуюча філією міського відділення Ощадбанку 34-річна Оксана Шага каже, що в лікарні хворим доручення може завірити головний лікар.

— Але якщо людина лежить удома, то навряд чи він виїжджатиме, — додає вона. — Жінка мусить викликати нотаріуса. А довірені особи стоятимуть у чергах на тих же правах, що й інші.

— Державний нотаріус за телефонним викликом не виїжджає, — повідомляє його консультантка 42-річна Валентина Грищенко. — Родич має відсидіти чергу, оформити заявку на виїзд на дім. Нотаріус виїжджатиме двічі. Першого разу він має переконатися, що людина справді хоче оформити довіреність, другого — привезти на підпис документи. Бланки й оформлення доручення коштують 12 гривень, виїзд на таксі оплачується окремо.

Після візитів до нотаріуса довірена особа має зареєструвати доручення в ЖЕКу. Така послуга у Вінниці коштує 6 грн. Потім — чекати грошей у черзі. Якщо інвалід захоче отримати їх поштою, треба додатково оформити заявку.

Минулого вівторка колишні вкладники Ощадбанку отримували вже 940 грн.

— Кабінет Міністрів видає кошти для виплати вкладів у доларах, — пояснює заступник керуючого Вінницькою філією Ощадбанку 44-річна Світлана Черненко. Люди отримують менше, бо курс долара в нашому банку впав. Ми не можемо працювати собі в збиток. Якщо хтось не задоволений — може забрати компенсацію у доларах і обміняти в іншому місці.

Зараз ви читаєте новину «Зоя Горячкіна не може отримати тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути