понеділок, 25 червня 2007 07:00

Заступнику голови "Союздруку" Олексієві Бабанському підкинули хабар

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Заступник голови правління ”Агентства Союздрук” киянин Олексій Бабанський із дружиною Іриною в столичному кафе. Подружжя сподівається, що міліціонери повернуть відібрані під час затримання 172 тисячі гривень
Заступник голови правління ”Агентства Союздрук” киянин Олексій Бабанський із дружиною Іриною в столичному кафе. Подружжя сподівається, що міліціонери повернуть відібрані під час затримання 172 тисячі гривень

"Після четвертої дня 14 червня до мого кабінету зайшов чоловік із чорною папкою, — розповідає 29-річний заступник голови правління київського відкритого акціонерного товариства "Агентство Союздрук" Олексій Бабанський. — Чорнявий, коротко стрижений, як прізвище — точно не згадаю".

Бабанський упізнав відвідувача. Той колись приходив домовлятися щодо продаж через кіоски "Союздруку" ручок і сувенірів. Олексій проглянув і підписав попередню угоду про співпрацю. Прощаючись, відвідувач простягнув складений навпіл аркуш, у якому Бабанський побачив пачку грошей. Олексій відмовився їх узяти.

— Я провів його до виходу з кабінету, — згадує Бабанський. — У приймальні секретарка відволікла мою увагу, і я не помітив, чи пішов відвідувач. За кілька хвилин до приймальні зайшли восьмеро чоловіків, представилися працівниками столичного Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Запросили зайти до мого кабінету. Заходимо, а на столі лежить той папірець із грішми. Міліціонери нарахували 25 тисяч гривень. На чотирьох купюрах невидимою фарбою було написано "хабар". Я відмовився давати свідчення без адвоката.

Убозівці перевірили руки Олексія. Пальці були чисті — не вимащені невидимою фарбою. Запросили понятих, обшукали кабінет. У сейфі та в поліетиленовому пакеті під столом виявили 172 тис. грн.

Олексій Бабанський закінчив у Києві торговельно-економічний інститут. Його батько Юрій відзначився під час радянсько-китайського конфлікту й отримав звання Героя Радянського Союзу. Олексій одружений, має доньок — 5-річну Анну і 3-річну Катерину.

Пальці були чисті — не вимащені фарбою

Із Олексієм та його дружиною Іриною зустрічаємось у столичному кафе біля метро "Печерська".

— Того дня подзвонила чоловіку на роботу, а він не взяв трубку, — згадує Ірина. — То завжди передзвонює, а тут — тиша. Cекретарка сказала, що чоловіка арештували. Я схопила на руки Катрусю й поїхала до Олексія на роботу. Ми бачили, як його виводили. У наручниках, під руки. Доця розплакалася.

— Наступного дня я мав іти у відпустку, — розповідає про знайдені купюри Олексій Бабанський. — Приготував гроші, а в банк не встиг віднести. У сейфі лежали й чужі гроші — родичі попросили зберегти на час відпустки.

Столичний "Союздрук" має 340 кіосків, які торгують газетами і журналами. В штаті понад тисяча працівників. Десять років тому державне підприємство було реорганізоване у відкрите акціонерне товариство. Найбільше акцій залишилось у трудового колективу.

Працівники "Союздруку" кажуть, що шість років тому на підприємство почалися "наїзди". Роботу кіоскерів мало не щодня перевіряли податкова й міліція. 2005 року від інфаркту помер директор "Союздруку" Юрій Якименко. Головою обрали його заступника Ганну Кулаківську. Перевірок не припинили.

Тиск на підприємство з боку силовиків колеги Бабанського пов"язують із народним депутатом від БЮТу Сергієм Поліщуком, який весною приєднався до правлячої коаліції. Свого часу його фірма постачала "Союздруку" цигарки, які продавалися в кіосках. Потім "Союздрук" відмовився від торгівлі тютюном. Кажуть, Поліщук звинувачував колишнього партнера в несплаті податків та ініціював перевірки.

Акції "Союздруку" намагалися скупити за високими цінами. Однак, акціонери підприємства, його працівники, відмовили покупцям.

Після затримання чоловіка Ірина подзвонила адвокатам Олегові Березюку та Юрієві Мартиненку — захиснику екс-керівника МВС Юрія Луценка. Ті пішли до заступника начальника відділу столичного УБОЗу Олександра Гуцула. Убозівець пообіцяв, що за 20 хв. адвокати зустрінуться з Бабанським. Обіцянки не виконав. Олексія повезли до міської прокуратури.

— Убозівці добивалися відкриття кримінальної справи проти Бабанського. — каже Олег Березюк, 41 рік. — Але слідчі відмовили. Не було доказів скоєння злочину.

Олексія повезли до прокуратури Печерського району. Слідчі також не побачили в діях затриманого складу злочину. Опівночі того ж дня заступника голови правління "Союздруку" відпустили. Під прокуратурою на нього чекали дружина та адвокати. Міліціонери пообіцяли віддати вилучені гроші.

Правоохоронці відмовляються коментувати затримання Бабанського, відсилаючи до прокуратури. На запит "ГПУ" прокуратура міста не відповіла.

Зараз ви читаєте новину «Заступнику голови "Союздруку" Олексієві Бабанському підкинули хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути