вівторок, 25 березня 2008 07:09

"Запасів нафти в "Укртатнафті" — на 3–4 дні вперед"

Навколо ЗАТ "Укртатнафта", що управляє Кременчуцьким НПЗ, знову почали збиратися хмари. Експерти стверджують: уряд прагне відсторонити нинішній менеджмент підприємства і призначити керівником "Укртатнафти" народного депутата від БЮТ Сергія Пашинського. Це, очевидно, спричинить перегляд домовленостей із російсько-татарською стороною.

Конфлікт із Росією на найбільшому нафтопереробному підприємстві України розпочався після того, як торік у жовтні, згідно з рішенням суду, змінився керівник "Укртатнафти". Нагадаємо, що 29 серпня Сумський апеляційний суд своїм рішенням поновив на посаді колишнього голову правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка. Водночас Міністерство палива й енергетики України й татарські акціонери заводу визнали єдиним легітимним керівником Сергія Глушка. Він керував підприємством до 19 жовтня. Його вважали лояльним до татарської сторони.

Тоді російська "Транснефть" відмовила в постачанні сировини, таку ж позицію зайняли "Газпромнефть" і "Лукойл". Це змусило менеджмент "Укртатнафти" терміново шукати інших постачальників. Скептики навіть говорили про те, що завод через брак сировини зупиниться. Проте підприємство впоралося із залежністю від російсько-татарської нафти: нині завод забезпечує себе сировиною, купуючи її на біржах у прикаспійських держав та в Лондоні. Цю нафту поставляють танкерами до Одеси, де перевантажують і залізницею транспортують до Кременчука.

Присутність на зборах Сергія Пашинського свідчила, на чию користь мала відбутися рокіровка

Проте розбіжності на останніх зборах акціонерів "Укртатнафти" свідчать про те, що держава намагається змінити існуючу схему. Не дивлячись на заборону одного із судів Полтавщини й акт Держкомісії з цінних паперів про те, що збори недійсні, міністр палива й енергетики Юрій Продан спробував легітимізувати його. У порядку денному з"явився новий пункт — про переобрання голови "Укртатнафти". Присутність на зборах Сергія Пашинського красномовно свідчила, на чию користь мала відбутися рокіровка в менеджменті.

Де-факто така можливість існує, завдяки наявності у держави блокуючого пакета акцій товариства "Укртатнафта": НАК "Нафтогаз України" володіє 61% акцій підприємства, ще 28% належать міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану (у жовтні 2006 року передані в довірче управління ВАТ "Татнефть"), 8,6% — компанії "Татнефть" (Татарстан), 1,2% акцій володіє ТОВ "Корсан", афіліроване з групою "Приват".

Проте де-юре у держави нині немає 61% акцій "Укртатнафти".

— Є суперечка навколо 18 відсотків акцій, які, якщо додати до існуючого (державного) пакета, дають разом 61 відсоток, — стверджує представник міноритарного акціонера ЗАТ "Укртатнафта" ТОВ "Корсан" Геннадій Корбан.

За його словами, торік у травні-червні ці акції були списані з двох татарських акціонерів SeaGroup International і Amruz Trading на користь НАК "Нафтогаз України" на зберігання без права голосування ними. Далі Генпрокуратура подала позов на користь держави про стягнення цих акцій у дохід держави. Київський господарський суд ухвалив рішення, за яким ці акції списані на користь Міністерства палива й енергетики. Проте на сьогодні міністерство не відкрило рахунка у цінних паперах, і 18% акцій на нього не зараховані.

Очевидно, є комерційне крило, яке втягує її в різні авантюри

— Тому формально є виписка про списання 18 процентів акцій на користь НАК, і вона виглядає як 61 відсоток. Але де-факто НАК "Нафтогаз" володіє 43 відсотками, які були передані до статутного фонду згідно з ухвалою діючого тоді уряду, — заявив Корбан.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що татарські акціонери подали апеляційну скаргу. Це говорить про те, що ситуація не зрушить із місця, доки не закінчаться судові розгляди і держава зможе скористатися 18% акцій як правом акціонера. Розгляд справи в Апеляційному господарському суді Києва має відбутися в травні.

Водночас різка зміна менеджменту "Укртатнафти" в обхід законодавства може спровокувати чергову бензинову кризу.

— Запасів нафти в "Укртатнафті" — на 3–4 дні вперед. І якщо звідти заберуть Овчаренка, то навряд чи підприємство само впорається із закупівлею нафти на міжнародних ринках, — каже Геннадій Корбан.

Крім того, при зміні схеми постачань сировини татарська сторона, очевидно, виставить певні вимоги. Наприклад, повернути їм 18%, що належать Україні.

Експерти не виключають, що повернення Кременчуцького НПЗ під контроль російської НК "Татнефть" було однією з умов щодо благополучного для України вирішення газової суперечки між Москвою та Києвом. Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко категорично спростувала те, що розраховувалася акціями "Укртатнафти" при вирішенні газових питань. При цьому вона висловила здивування, що журналісти не можуть повірити, що українська сторона змогла вирішити проблемні питання і не поступитися при цьому якимись інтересами.

Проте на вівторок у Києві призначені нові збори акціонерів ЗАТ "Укртатнафта". ТОВ "Корсан", що є міноритарним акціонером ЗАТ "Укртатнафта", має намір оскаржити його в суді як незаконне. Крім того, такий варіант розвитку подій іде врозріз зі словами прем"єр-міністра.

— Я не можу звинуватити уряд Тимошенко або пана Турчинова в розв"язуванні цього конфлікту. Очевидно, є якесь комерційне крило біля неї, яке втягує її в різні авантюри, — каже Генадій Корбан.

Зараз ви читаєте новину «"Запасів нафти в "Укртатнафті" — на 3–4 дні вперед"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути