вівторок, 08 листопада 2011 00:00

За викрадення картин засудили на п'ять років

24 жовтня районний суд Крижополя на Вінниччині оголосив вирок у справі викрадення картин з Уманського краєзнавчого музею на Черкащині та Ямпільського музею образотворчого мистецтва у Вінницькій області. За викрадення і підміну 21 картини засудили чотирьох осіб.

Колишні — начальник Ямпільського міжрайонного відділу Служби безпеки України 29-річний Валерій В'язловський, заступник начальника Уманського райвідділу міліції 45-річний Віктор Мельник, директор Уманського краєзнавчого музею 63-річний Михайло Вихристюк і начальник Ямпільського підрозділу "Вінницяводоканал" 47-річний Олег Прилипко отримали по п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна.

2006–2007-го з Уманського музею зникли сім картин. За три роки правоохоронці знайшли п'ять із них: "Осіння пора" та "Лист над Дніпром" Сергія Шишка, "Осіннє замилування" і "Зимове сонце" Миколи Глущенка, "Легенда київського футболу" Івана Григор'єва. Тепер ці картини зберігають в опломбованому сховищі краєзнавчого музею. Вони коштують від $40 тис. Роботи Миколи Глущенка — по $150 тис. Де ще дві картини "Зимовий вечір" Матвія Донцова та "Квітневий день" Тетяни Яблонської — невідомо.

У листопаді 2006-го до Дня міліції уманські правоохоронці провели в райвідділку виставку та мистецьку лекцію. Узяли картини з музею. Повернули їх на початку березня. Кажуть, у міліції працює колекціонер, причетний до підміни. Копії начебто малювали художники з Вінниччини.

— Коли повернули картини з райвідділу, наші працівники побачили, що з полотнами щось не так, — розповідає зберігач музейних фондів з Уманського музею Оксана Слюсаренко, 37 років. — Нові картини виглядали яскравішими, ніж справжні. Деякі пахли фарбою та лаком. Полотна, яким кілька десятків років, зазвичай тхнуть пилом або вологою — у музеї ж трохи сиро. Дивними видалися й авторські підписи. Із часом вони вицвітають, а тут ніби щойно поставлені. Коли протирали картини, на ганчірках лишалася фарба. Запросили фахівця з Києва, куратора нашого музею. Вона й підтвердила, що картини підроблені.

Слідство встановило — уманські викрадачі працювали з ямпільськими.

— Директор водоканалу з Ямполя під час слідчого експерименту показував, як він виймав і скручував картини в кабінеті нашого директора, — каже Оксана Слісаренко.

Вкрадені картини з уманського музею оцінили на той час у 1,2 млн грн. Загалом із 21 викраденого полотна повернули 11. Картини були на виставках, у приватних колекціях. Одну — викрадену з Уманського музею роботу Миколи Глущенка "Зимове сонце" — знайшли в Українському домі. Вона була виставлена на продаж Великим антикварним салоном за 750 тис. грн. Власник картини — колекціонер із Бердичева на Житомирщині Олександр Красовський — купив її на столичному аукціоні. Не знаючи, що полотно крадене.

— Чула, що винних засудили. Але як повернути оригінали картин? — говорить колишній директор Ямпільського музею Алла Мруг, 60 років.

Вона вийшла на пенсію за півроку після виявлення підробок. — Полотна досі у сховищі в Умані. Картинам понад 50 років, можуть посипатися. Мені ця історія нервів потріпала. Звідки я могла знати, що така поважна людина може обманути. Прийшов цей есбеушник, каже, що до них має комісія приїхати. Необхідно естетично прикрасити кабінети. Обіцяв за це купити нові рами. Спочатку просив конкретних авторів, але таких не було.

Повернуті картини виглядали надто новими. В очі впала "Весна на Чернігівщині" Федора Захарова. Оригінал мав природні пошкодження і легкий осип. А повернена — ніби щойно намальована. "Українські квіти" Василя Чегодара аж майоріли барвами. Такими яскравими кольорами автор ніколи не малював. Експертиза встановила: полотна — не копії, а підробки під копії, намальовані похапцем, — додає Алла Іванівна.

Колишній начальник Ямпільського міжрайонного відділу СБУ Валерій В'язловський пропрацював у структурі понад сім років.

— Прийшов старшим лейтенантом, дослужився до капітана. Був напористий, працьовитий, — розповідає колега В'язловського, не називається.

Начальник підрозділу Вінницького водоканалу Олег Прилипко родом із села Пороги Ямпільського району.

— Його підставили! Вибився він у люди. Усі брали, і він брав, а далі дєло тєхніки. Добре, що хоч залишили де жити батькам і дружині після конфіскації майна. Хата у селі на матері, в Ямполі квартира на дружині, — каже працівниця сільради Порогів.

Зараз ви читаєте новину «За викрадення картин засудили на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути