вівторок, 20 листопада 2018 07:50

З машини інкасаторів украли три мільйони гривень

17 листопада в місті Ірпінь під Києвом двоє чоловіків у масках пограбували мікроравтобус інкасаторів "Приватбанку". Забрали 3 млн грн. Втекли чорним джипом.

— Напад стався близько дев'ятої ранку. Інкасатор поніс гроші до банкомату на вулиці Шевченка, машина лишилася відчинена, — каже 52-річний Микола Жукович з обласної поліції. — До мікроавтобуса підбігли невідомі. Забрали п'ять банківських касет із грошима. Коли тікали, збили водія "Приватбанку", погрожували йому зброєю.

В області оголосили план "Перехоплення". Машину нападників знайшли в Києві наступного дня. Затримали одного з підозрюваних.

— З пошуками допомогли столичні колеги, — каже Андрій Нєбитов із поліції Київської області. — Машина грабіжників була пошкоджена, бо протаранили припарковане "Шевроле" під час утечі. Поліцейські прочісували навколишні двори. В одному з них побачили подібну за описом автівку, біля неї — чоловіка. Знайшли в його кишенях великі пакети. У них мав переносити награбоване. В авто — вкрадені касети з грішми.

Номерні знаки на автомобілі були змінені. Ті, що бачили під час пограбування, поліцейські знайшли в каналізаційному люку неподалік.

Затриманий — родом із Житомирщини. 15 років сидів у в'язниці за розбої та грабежі. Останній раз був засуджений за напад на помешкання, господар якого загинув від тяжких тілесних ушкоджень. Звільнився раніше строку за "законом Савченко", коли один день у СІЗО прирівнюють до двох за ґратами. Шукаємо його спільників.

У банку за інформацію про злочинців обіцяють винагороду — 100 тис. грн.

— Напади на інкасаторські авто — завжди сплановані. Трапляються регулярно через недоліки в роботі служби інкасації, — каже 61-річний Сергій Шабовта, голова громадської організації "Всеукраїнська асоціація операторів ринку безпеки.

— У системі безпеки інкасаторів має бути якісний підбір кадрів, робота з персоналом і така організація роботи, що зробить неможливим пограбування. В ідеалі інкасацією мали би займатися приватні, а не державні структури. Так є у Західній Європі. Там інкасатори мають чіткі інструкції, як діяти в певних ситуаціях.

У нас частина банків мають свою інкасацію. Ніби купують обладнані машини. Але пограбування розглядають як проблему другого плану. Немає кваліфікованої роботи з кадрами. А треба вкладати кошти в інкасаторський бізнес як окремий сегмент.

Цього разу були порушені базові інструкції: лишили відчиненими двері, в салоні не було інкасатора, який би наглядав за грішми. Лише ­водій.

Зараз ви читаєте новину «З машини інкасаторів украли три мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути