четвер, 25 вересня 2008 17:16

Восьмеро українських заробітчан загинули в Росії

  Юрій Чмуневич з дружиною Валентиною та донькою Наталею. Фото зроблене у липні 2002 року. Чоловік завжди носив знімок з собою. На момент загибелі фото лежало у гаманці Юрія
Юрій Чмуневич з дружиною Валентиною та донькою Наталею. Фото зроблене у липні 2002 року. Чоловік завжди носив знімок з собою. На момент загибелі фото лежало у гаманці Юрія

У ніч на 24 вересня поблизу села Міхеєво Калузької області Росії мікроавтобус "мерседес" врізався у вантажівку "форд", що стояла на узбіччі. Водій-білорус 42-річний Олександр Бабич заснув за кермом.

Аварія сталася о 3.38 за московським часом. Водій, восьмеро чоловіків-пасажирів та жінка загинули. 29-річний Юрій Євсович вижив.

Усі загиблі родом із Дубровицького району Рівненщини. 51-річний Володимир Охмак жив у селі Біле, 37-річний Ігор Осокало та 18-річний Ігор Легкий — у селі Жадень. Особу загиблої жінки встановлюють. П"ятеро чоловіків жили в Перебродах.

— Вони всі родичі. Не стало трьох братів Чмуневичів — 43-річного Валерія, 41-річного Юрія та 32-річного Василя, а також 33-річного Романа Хомича, — каже сільський голова Перебродів Валерій Крижик. — 22-річний Микола Домантович помер у реанімації.

Василь Чмуневич народився 25 вересня.

— А замість свята в хаті три портрети. Скоро й три домовини буде, — плаче 34-річна Валентина, вдова Юрія.

Чоловіки поїхали на заробітки, бо терміново потрібні були гроші. Юрію зробили операцію на кишківнику. Дружина позичила гроші на лікування у знайомих.

— Ми залізли у борги, мусили віддавати, — пояснює Валентина. — А я маю ще й хворобу щитовидної залози.

Заробітчани виїхали у вівторок о десятій ранку.

— У Росію вони їздили чотири рази на рік, — розповідає Валентина. — Цього разу мали будувати комусь дачу. У ніч від"їзду вся рідня погано спала. То гадюки снилися, то багно.

— Я перехрестила синів, поцілувала. Не хотіла пускати, але мусила, — згадує Галина Олександрівна, 68 років. — Коли побачила списки погибших — руки-ноги затряслися, серце прихопило. Після тої новини я вимкнула телевізор. Забороняю невістці й онуці його дивитися. Василь мав троє дітей.

15-річна Наталя, донька Юрія, майже увесь час плаче.

Заснув на сумках, а прокинувся на операційному столі

— Чоловік мріяв, щоб вона поступила в університет, — каже Валентина. — Тепер не знаю, що з нами буде. Я не можу влаштуватися на роботу через хворобу. Інвалідність мені не оформили.

Водія "мерседеса" Олександра Бабича в селі добре знають. Він часто обідав у Чмуневичів. За проїзд до Росії заробітчани платили йому по $80.

— Саша з білоруського села Річиця, — продовжує Галина Олександрівна. — Завжди віз у Росію одну бригаду і тут же забирав додому іншу. Їхав майже без відпочинку.

Селяни згадують, що Бабич не раз засинав за кермом. Поруч із ним обов"язково садили чоловіка, який штурхав водія.

— Цього разу, певно, поснули обидва, — зітхає 51-річна родичка загиблого Інна Хомич. — Не доїхали до зупинки якихось 15 кілометрів.

29-річний Юрій Євсович отримав у аварії струс мозку. Його шпиталізували до районної лікарні міста Малоярославець.

— Бог Юру зберіг, — каже його 27-річна сестра Ніна Чмуневич. — Навіть лікарі казали, що він дивом вижив. Юра сидів у самому кінці буса.

Водій узяв більше пасажирів, ніж у мікроавтобусі було крісел. Євсович сидів на власних сумках.

— Юра заснув на сумках, а прокинувся на операційному столі, — веде далі Ніна Чмуневич. — Нічого не пам"ятає.

Євсовичу наклали на голову два шви. Скільки він лікуватиметься — невідомо.

Губернатор Рівненщини Віктор Матчук обіцяє допомогти родичам загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Восьмеро українських заробітчан загинули в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути