Ексклюзиви
пʼятниця, 09 червня 2017 07:45

"Вимерло півсела. Зникли всі бджоли і горобці від отрути"

Автор: Денис СКРИЛЬ
  Мешканці Мацківців Лубенського району на Полтавщині прийшли на збори. Виступають проти будівництва в їхньому селі заводу з протруєння зерна
Мешканці Мацківців Лубенського району на Полтавщині прийшли на збори. Виступають проти будівництва в їхньому селі заводу з протруєння зерна

— Хочуть розмістити склади хімікатів на горі, під якою тече річка Сула. Це буде екологічна бомба. Кістками ляжемо, але не допустимо цього. Знаємо, що в Оржицькому районі жителі Лазірки мали великі проблеми з онкозахворюваннями через подібне виробництво. Вимерло півсела. Зникли всі бджоли і горобці від отрути. Готові до найрадикальніших дій, але знищити нашу природу не дамо. Будемо воювати, — каже 57-річний Михайло Хоменко із села Мацківці Лубенського району на Полтавщині.

6 червня прийшов на збори біля Будинку культури. Місцеві виступають проти будівництва ТОВ "Вишняки-Агро" компанії "Кернел", що належить мільярдеру 42-річному Андрію Веревському. Підприємство планує поставити в селі завод із протруєння зерна. Люди бояться, що хімікати погано вплинуть на їхнє здоров'я.

— На початку травня поспілкувався з представниками "Кернела". Розповіли, що планують реконструювати колишню тракторну ­бригаду. Хочуть там зберігати мінеральні добрива для землі або обробляти зерно засобами захисту. Мешканців збентежила така інформація. Фахівці розповіли, що при аварії завод робить викид отрути на 12 кілометрів. А в нас до найближчих будинків — кілометр, — каже 59-річний Микола Дзюба, староста села.

У Мацківцях мешкає 800 людей. До клубу зійшлися майже 300. Стають півколом біля порогу. Реєструють присутніх, заповнюють протокол зборів.

"Кернел" має в селі свиноферму і токове господарство. О 18:00 на позашляховиках приїздять двоє представників агрофірми. Паркуються біля огорожі. Стають поруч із обласними й районними чиновниками. З людьми не говорять.

— Склади хімікатів нам не потрібні, — каже в мікрофон 41-річний Олександр Трубка, мешканець села. — Компанія силою хоче захопити територію тракторної бригади, яка давно розпайована між селянами. З нами ніхто не радився.

— До нас приїздять відпочивати туристи з усієї України, ловлять рибу і полюють. Знищити Сулу й цю екологію не дамо, — кричить із натовпу 64-річна Валентина Колодяжна. Приїхала із села Лукім'я Оржицького району підтримати жителів Мацківців.

Мікрофон хочуть взяти представники агрохолдингу. Селяни їх не слухають. Микола Дзюба просить людей утихомиритися.

— Жодного заводу будувати не планували, — каже 36-річний Володимир Бибик, представник "Кернела". Руки склав за спиною. — Буде тільки склад для мінеральних добрив і засобів захисту рослин. Це потрібно для зручності підвезення до полів, які обробляємо. Чекаємо на рішення Держ­споживслужби. Контролюючі служби не дозволять нам зашкодити природі. Тим паче, що для села це додаткові робочі місця із високою оплатою праці — до 10 тисяч гривень.

— Я сам аграрій. Тому знаю, що немає сенсу робити склад для ваших 2 тисяч гектарів землі. Площа невелика, це економічно невигідно. Досить разово привозити хімію із Лубен, — каже 41-річний Григорій Угляниця, голова районної ради.

Натовп аплодує.

Збори тривають 1,5 години. Більшість людей, представники районної влади і "Кернела" їдуть. Лишається ініціативна група із 32 селян, вирішують писати листи в область, щоб агрофірмі не дали дозволів на будівництво.

Треба вибрати ініціативну групу, мати своїх ватажків

— Для громади є два шляхи протидії великому бізнесу й олігархам. Це активність під час мирних зборів, мітингів і маніфестів. Одразу треба вибрати ініціативну групу, мати своїх ватажків. Писати звернення до всіх органів влади, поліції, прокуратури, екологічної інспекції. Взяти експертизи щодо забруднення довкілля. Захищати свої права в судах. Під час отримання дозволів від органів місцевого самоврядування громада має 10 днів для подання позову в місцевий адміністративний суд. Зазвичай люди не встигають цього зробити. Бо сам факт надання дозволу для конфліктного будівництва замовчують як влада, так і бізнес, — каже адвокат 41-річний Антон Зубков.

Зараз ви читаєте новину «"Вимерло півсела. Зникли всі бджоли і горобці від отрути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути