пʼятниця, 30 травня 2008 07:10

Валентина Комаровська померла від виснаження

51-річна Валентина Комаровська з райцентру Гайсин Вінниччини померла 14 травня. Чотири дні небіжчиця перебувала у квартирі.

— Вона важила кілограмів зо 25, — згадує районний судмедексперт Олександр Лебідь, 40 років. — Так виглядали в"язні концтабору Освенцім. На обтягнутих шкірою кістках мухи відклали личинки, у деяких місцях тіло поїли воші. Жінка померла від останньої стадії виснаження. Після аналізів можна буде казати, чи голодом її заморили, чи хвороба висушила. Одне відомо: ніякого раку в неї не було.

Валентина Комаровська перед смертю мешкала в двокімнатній квартирі з 17-річною донькою Оксаною. Раніше працювала вихователькою дитячого садка. Після пологів не працювала. Чоловік Микола покинув дружину, коли доньці не було й року.

— Валя була гарною дівчиною, — каже 52-річний Олександр Кучеренко з міськвиконкому. — Мати Рая всюди її за руку водила. Боялася, що полюбиться кому. Шукала їй чоловіка-короля, а получила розлученого Колю з Гайворона. У 27 років Валя узяла в колег весільне плаття, туфлі, і втекла в Гайворон на своє весілля. Потом її батько приходив до нас, писав скаргу на зятя Михайлові Горбачову. Розписався на 120 листків!

— Трохи странна у них сім"я, — розказує сусідка 70-річна Софія Піхович. — Як тільки нестабільність у страні почалася, вони як подуріли. Валя не могла найти роботи, її мати почала зі смітників бутилки збирати, мертвих кошенят додому носила. Вона бібліотекарем у військовій частині робила. Коли скоротили у 1998 році, Рая узяла та й повішалася. Її чоловік Михайло переживав, за рік зліг і вмер.

Після смерті батьків Валентина майже не виходила з будинку, сусідів до помешкання не пускала. Останні п"ять років у неї порушилася координація рухів. 2003-го отримала другу групу інвалідності через шизофренію.

— Валя мала вищу педагогічну освіту, — веде далі Кучеренко. — Після народження Оксани в неї стався родовий психоз. А як померли батьки, хвороба ускладнилася. Коли її везли у лікарню, затягувала хустку на шиї.

Доки Валентина лікувалася, Оксану перевели до школи-інтернату. Дівчина навчалася в закладі до дев"ятого класу. Два роки ніде не вчиться й не працює.

На лавці через дорогу від будинку сидять сусідки.

— У тій родині всі трохи дивні, — махає рукою 76-річна Валентина Круп"янкова. — Несу з дачі помідори, огірки. Думаю, дам їм, хай хоч щось поїдять. То вони в жизні не відкриють. Вони і поштарці не відчиняли. У лікарні дали довідку, що Оксана може получати Валіну пенсію. Вона забирала гроші через щілинку.

— Тіло вже смердіти почало, я чула запах у под"єзді, — долучається до розмови 57-річна Ніна Хіміч. — Думаю, вона померла ще до пенсії, а донька хотіла ще гроші получить. На похорони ні копійки в неї не було. З людей збирали, родичі дали.

Оксана Комаровська повертається додому по обіді. Із подругою несуть пакет миючих засобів, планують прибирати квартиру. У дівчини рум"яні щоки, біле пофарбоване волосся і великі зелені очі.

— Хіба правильно звинувачувати неповнолітню дитину, в якої тепер немає мами? — починає плакати. — Соціальні працівники не приходили, сусіди теж. Питали лиш деколи. Поштарку не пускала, бо в квартирі бардак. Мама хворіла, старі речі після дєдушки збирала, не давала викидати.

Фотографуватися Комаровська відмовляється.

— Мені тут ще жити, а мене позорять, — пояснює. — Я маму кормила, супи, борщі готовила. У сусідів позичала, бо не було грошей картошку купити. Мама солодку воду любила, це для неї було все. Мама для мене святе, а тепер говорять, що я її не кормила. Я навіть інтернат покинула, бо за нею треба було глядіть.

На обтягнутих шкірою кістках мухи відклали личинки

Оксана схлипує. Виносить у коридор старі фотографії. Запевняє, що мама померла від раку грудей 17 травня.

— Захожу в комнату, а вона на полу лежить, — говорить низьким голосом. — Я злякалася. Не казала нікому, тітку з Умані чекала. Ночувала в друзів. Тепер мені друззя будуть помагати. На біржу стану, субсидію на квартиру оформлю, хтіла б парикмахером бути.

Міліціонери не звинувачують Оксану в смерті матері.

— Нас цікавить, від чого померла жінка, — говорить Василь Лещенко з райвідділу міліції. — Можливо, не могла їсти через психічний стан, або її виснажила інша хвороба. Не будемо дарма травмувати підозрами психіку дочки.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Комаровська померла від виснаження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути