Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 07:13

В уманському пологовому будинку попекли немовлят

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Валентина Король з райцентру Умань Черкаської області увімкнула на ніч кварцову лампу. Запевняє, що у лікарні її не інструктували
Валентина Король з райцентру Умань Черкаської області увімкнула на ніч кварцову лампу. Запевняє, що у лікарні її не інструктували

— У роддомі кажуть, що я сама винна, бо увімкнула лампу, — бідкається 36-річна Валентина Король з райцентру Умань Черкаської області. — Звідки я могла знати, що вона кварцова. Ніяких підписів не було, ніхто нічого не казав.

12 травня жінка народила сина Данила — першу спільну дитину з чоловіком Сергієм, 25 років. Від першого шлюбу має 15-річного сина Іллю. Із Валентиною в палаті лежала Ольга Богданець, яка народила доньку Вероніку.

— Я нагодувала сина, хотіла увімкнути ночника, — згадує Валентина. — Поряд з нашим ліжком стояв такий, що яскраво горів. Увімкнула ту лампу, яка стояла біля малих. Лягла спати. Зранку прокинулася від того, що стало жарко.

Виявилося, що жінка увімкнула кварцову лампу.

— Вона світила незвичним голубуватим світлом, — згадує Валентина. — Думала, що це лампа денного світла. Ніяких інструкцій не було.

Кварцове світло має антибактерицидні властивості. Його використовують для дезінфекції приміщень. Лампи встановлюють в операційних та кабінетах, де роблять лікувальні процедури. Якщо ставлять у палатах, то доступ забезпечують лише медперсоналу. Порожнє приміщення кварцують протягом 30 хв., після цього провітрюють.

— Зранку у сина личко почервоніло. Дитина була якась занадто збуджена, постійно крутилась і плакала, — розповідає Валентина.

Почервоніння у доньки помітила й Ольга Богданець. Наступної ночі дітей відвезли до обласної лікарні. У немовлят обпечені обличчя, ступні, тулуб, кисті рук. Діти отримали больовий шок. У лікарні пробули більше тижня.

Вероніка — перша дитина 24-річного Назара й 20-річної Ольги Богданець. Подружжя побралося торік у жовтні. Живуть у трикімнатній квартирі. Жінка навчається в Уманському педагогічному університеті на вчителя молодших класів, чоловік ремонтує квартири.

— Не розумію, як медперсонал може звинувачувати матір дитини. Адже вони нас не проінструктували. Ніхто не пояснив, що це лампа кварцова і її вмикати не можна. Уночі медсестра заходила. Хіба вона не побачила, що горить кварцова лампа, а не звичайний нічник? — дивується Ольга. — Я вважаю винним персонал.

В обласній лікарні підтвердили, що діти потрапили з опіками.

— Це рідкісний випадок, — каже завідувачка відділення новонароджених та недоношених дітей обласної лікарні Ірина Бойченко, 44 роки. — Кварц не вплинув на зір, діти себе самі захистили, бо закрили оченята. Постраждали шкіра й нирки, в крові були згущення. Медики спрацювали оперативно на всіх етапах, інакше в дітей розвинулася б ниркова недостатність. А так вони за 8 днів поїхали додому, стан задовільний.

Головний лікар уманського пологового будинку Борис Кримковський у ситуації звинувачує породіль.

— Наші пацієнти завжди інформуються про внутрішній розпорядок та правила перебування у відділенні. Про це роблять відповідні записи в їхню історію хвороби під особистий підпис. Медперсонал проводить інструктаж про правила експлуатації приміщень. Породілля, яка увімкнула лампу, зізналася, що зробила це без дозволу, хоча й була проінструктована.

Зараз ви читаєте новину «В уманському пологовому будинку попекли немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути